הצעת חוק מים אפורים של ח"כ ניצן הורוביץ וקבוצת חברי כנסת מכל סיעות הבית קיבלה היום את תמיכת הממשלה בדיון שהתקיים בוועדת השרים לענייני חקיקה. בעקבות תמיכת הממשלה תעלה הצעת החוק לקריאה טרומית ביום רביעי הקרוב במליאת הכנסת והיא צפויה לעבור ברוב גדול. לאחר מכן תגיע הצעת החוק לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה לקראת הצבעה בקריאה ראשונה

כלים

החוק יאפשר שימוש חוזר במי המקלחת, הכיור וכו' ("מים אפורים") לצורך הדחת אסלות והשקיית גינות. מערכות לשימוש חוזר במים אפורים, הקיימות כבר בכל העולם, עשויות לחסוך כשליש מצריכת המים של מבנה, ולהחזיר את ההשקעה על המערכת בתוך מספר שנים. בכך יחסוך הצרכן הישראלי כסף רב, והמדינה תחסוך מים רבים לאורך זמן - כפי שכבר קורה בעולם מזה שנים. בשלב ראשון יחול החוק על מבני ציבור בלבד, לצורך הבטחת הפיקוח התקין על המערכות.

מבדיקה שעשתה מדענית המים של 'אדם טבע ודין', שרית כספי אורון עולה כי מיחזור מים אפורים לצרכי השקיה ולהדחת אסלות, מאפשר לחסוך 63 ליטר מים לנפש ביום בממוצע, או 23 מ"ק מים לנפש בשנה. אם, נניח, כי שליש מאוכלוסיית מדינת ישראל תתקין מערכת למיחזור מים אפורים, החיסכון הלאומי יגיע לכ-50 מיליון מ"ק של מים בשנה ואף יותר, כמות מים שוות ערך למתקן התפלה בינוני, או ל- 30 ס"מ במפלס הכנרת.

יש לציין כי מלבד היתרונות הסביבתיים של שמירת עתודות המים הלאומיות, צפוי חסכון כלכלי הן מעצם צמצום צריכת המים השפירים והן מהקטנת נפח הביוב הדורש טיפול. עם התייקרות המים והכנסת תעריפי מים חדשים והתקדמות טכנולוגית בנושא, יתכן ומיחזור מים אפורים יהיה כלכלי אף יותר.

ח"כ הורוביץ: "לאחר חודשים רבים של מו"מ ארוך ומתיש מול משרדי הממשלה, חוק מים אפורים יוצא לדרך. זוהי פריצת דרך סביבתית, שתאפשר למחזר מים ביעילות ובביטחון תוך חסכון כלכלי רב לצרכן. אני מקווה שבעוד שנים ספורות מערכות מים אפורים יהיו חלק אינטגרלי מהבניה בישראל".

הבוקר הפגינו פעילי מגמה ירוקה מול משרד רה"מ בירושלים, לפני תחילת הדיון בוועדת השרים, בדרישה מליצמן להסיר את התנגדותו לחוק. הפעילים הקימו מיצג, ובו פעיל המחופש לליצמן שופך מים אל תוך אסלה, ו"ארץ ישראל" מנסה לעצור אותו. ואכן, המחאה הציבורית הביאה להצלחה סביבתית, וליצמן הסיר את התנגדותו לחוק.

מגמה ירוקה: "סוף סוף ממשלת ישראל מתחילה להיות אקטיבית בנושא משבר המים, במקום להמשיך ולזעוק "ישראל מתייבשת!". כפי שהפתרון של מיחזור מים אפורים יצליח במוסדות ציבור, גם בבתים הפרטיים חייב להיות עיגון בחוק. מים אפורים הם משאב יקר, ומיחזורם הוא אחד הפתרונות היעילים והחסכוניים ביותר למשק המים הישראלי.

ביום חמישי האחרון שלח ארגון מגמה ירוקה מכתב ליו"ר ועדת שרים לענייני חקיקה ושר המשפטים, יעקב נאמן. גיל יעקב, מנכ"ל מגמה ירוקה, כתב לנאמן כי "יש קונצנזוס לאומי סביב חשיבות היישום של פתרונות לחסכון במים.. נכון וראוי להסדיר את השימוש במערכות מים אפורים בהקדם"

עו"ד נעמה אלעד מ'אדם טבע ודין': "נוכח משבר המים עימו מתמודדת מדינת ישראל בימים אלו והיותה של מדינת ישראל, מדינה חצי מדברית, קיימת חשיבות רבה לחסכון במים באופן מתמשך וקבוע. הצעת חוק מים אפורים, מהווה את אחד הצעדים החשובים להבטחת החיסכון במים כאמצעי ארוך טווח, כחלק ממדיניות ברת קיימא לניהול משק המים".