amitakirovמדי שנה בחודש נובמבר מציין העולם את העלאת המודעות לדיכאון וחרדה. דיכאון הינה תופעה נפוצה מאוד, עם מגוון אפשרויות טיפול, כולל טיפול תרופתי, טיפול פסיכולוגי או שילוב של שניהם. עם זאת, ההחלמה דורשת שהחולים ייקחו חלק פעיל בטיפול, עם שיתוף פעולה עם הרופא המטפל שלהם

כלים

ניתן להבין שבשלב הראשון, אלו שסובלים מדיכאון אינם חשים שיש להם את הכוח לקחת חלק פעיל בכל דבר. ייתכן ויהיו להם ספקות בנוגע לסיכויי ההצלחה של הטיפול, שכן דיכאון מביא לתחושת חוסר-אונים. לקיחת האחריות לטיפול היא אחת הדרכים להשיב את השליטה לידי החולים.

חשוב להבין שהטיפול לא צפוי להשפיע מיידית. טיפול בנוגדי דיכאון משפיע לרוב לאחר 4-6 שבועות. בחלק מהמקרים, תרופה אחת לא תשפיע באופן מספק ויהיה צורך בהחלפת הטיפול לתרופה אחרת. אמנם ייתכן כי יידרש זמן עד להשפעת הטיפול, אך על החולים להקפיד בטיפול. עם נטילת התרופה הנכונה, במינון הנכון, סיכויי ההצלחה של הטיפול מגיעים ל-70%. בחלק מהמקרים נדרש החיפוש אחר הטיפול המתאים ביותר לחולה הפרטני.

חשוב להפוך את הטיפול התרופתי להרגל. הקפד על נטילת התרופה באותה שעה בכל יום. קל יותר לזכור לקחת את התרופות במידה ועושים זאת עם פעילות אחרת, דוגמת צחצוח שיניים, אכילת ארוחת בוקר או לפני השינה. ניתן להיעזר בקופסת כדורים שבועית, שתקל לזהות מצבים בהם נשכחה מנת תרופה.

במידה ועליך להפסיק את הטיפול התרופתי מסיבה כלשהי, הרופא עשוי להפחית את המינון בהדרגה. הפסקה מיידית של הטיפול עשויה להביא לתופעות לוואי של הטיפול. הפסקה פתאומית של הטיפול עשויה לגרום גם להישנות הדיכאון.

אל תחשוב שאתה יכול להפסיק את הטיפול התרופתי כאשר אתה חש טוב יותר. מטופלים רבים נזקקים לטיפול מתמשך גם לאחר שהם חשים טוב יותר. טיפול זה עשוי למנוע הישנות של הדיכאון. זכור, אם אתה מרגיש טוב כעת, ייתכן כי הטיפול התרופתי הוא שאחראי לכך, אז מדוע להפסיק אותו?

בקש עזרה עם חלק מהגורמים למתחים בחייך. בדוק אם חבריך או בני-משפחתך יכולים לסייע לך בחלק מהטרדות היומיומיות שלך, דוגמת עבודות הבית. במידה ועבודתך גורמת לך למתח רב, בחן דרכים להפחית במעט את הנטל.

אין להמעיט בחשיבות הכנות הנדרשת בין מטופל לרופא. פתיחות בפני הרופא המטפל אינה מובנת מאליה. אך אם אינך כנה, סיכויי ההצלחה של הטיפול נמוכים יותר. במידה ויש לך ספקות בנוגע לטיפול או הגישה הטיפולית, אל תסתיר אותן. במקום זאת, קיים דיון פתוח עם המטפל שלך, הוא ישמח לתת לך מענה הולם. ביחד תוכלו למצוא דרך למצוא גישה טובה יותר לטיפול.

היה פתוח לרעיונות חדשים. הרופא המטפל עשוי להעלות מספר הצעות שעשויות להישמע כמוזרות, או לדחוף אותך לעשות דברים שנראים בעיניך מוזרים או לא-נוחים. אך נסה להישאר פתוח לרעיונות חדשים ותן להם סיכוי. ייתכן ותמצא שהם עוזרים לך יותר משציפית.

יכול להיות שכעת אתה חש חוסר-תקווה או שאין סיכוי שתחוש טוב יותר. עם זאת, התחושות הללו הן חלק מההפרעה ממנה אתה סובל. אל תוותר, תן לעצמך קצת זמן, ותן זמן לטיפול להשפיע עליך, אתה תחוש טוב יותר בהמשך.

הכותב, ד"ר עמית עקירוב, הינו בוגר לימודי רפואה בהצטיינות מאוניברסיטת תל אביב, מתמחה ברפואה פנימית במרכז הרפואי בילינסון – רבין ומכהן כעורך התוכן בפורטל הרפואה הישראלי אינפומד, המכיל תרופות, מונחים רפואיים, אינדקס רופאים, מכונים רפואיים, פורומים בניהולם של רופאים מומחים ונמצא בכתובת: http://www.infomed.co.il