למעלה מ- 150 ילדים נהרגו בשנתיים האחרונות בבית ובסביבתו, כך עולה מנתוני ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים. כ- 60% מכלל האשפוזים של ילדים מתאונות, הם כתוצאה מתאונות בבית. חלק גדול מהתאונות מתרחשות בחודשי החופש הגדול, בהם הילדים מבלים שעות רבות יותר בבית. ההערכה היא כי במהלך החודשיים הקרובים יובהלו למעלה מ – 15,000 ילדים לחדרי המיון בישראל כתוצאה מתאונות בבית.

כלים

הקיץ, יזמו חברת סיגל אביטן תקשורת דיון חירום בשיתוף ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים וגורמים בכירים מתחום עיצוב הפנים והנדל"ן לקמפיין לקידום בטיחות בבית. במסיבת עיתונאים, שהועברה בשידור חי על ידי חברת PressCast, התנהל פאנל מומחים לדיון בסטאטוס התאונות הביתיות בחודשי יולי-אוגוסט בישראל. בין המומחים המשתתפים בפאנל: יו"ר אגודת אדריכלי הפנים ואדריכלית הפנים אריאלה שנאור, האדריכלית טלי כהן אנדרסון מהחוג לעיצוב פנים במסלול האקדמי של המכללה למנהל, מנכ"ל חברת SMS פרויקטים "יורם קראוס">יורם קראוס , והמעצב התעשייתי הבין-תחומי אלון רזגור.

"אנו מעלים לדיון חירום את סוגיית תאונות הילדים בבית, במטרה לגרום לשינוי אמיתי בתפיסה הרווחת בקרב ההורים כי הבית הוא המקום הבטוח ביותר עבור הילדים" אמרה סיגל אביטן, יועצת אסטרטגית בעלת התמחות בתחומי הנדל"ן והעיצוב: "הבית אינו בטוח לילדים אם לא תשקיעו מחשבה בהפיכתו לבטוח. טרנדים ואופנות מכתיבים פעמים רבות את הבחירות שלנו בעיצוב הבית, אך הם לא תמיד עולים בקנה אחד עם רמת הבטיחות".

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים אמרה כי פגיעות המתרחשות בבית הן מן הקשות שבבעיות הבריאות ומאפיינות במיוחד ילדים קטנים, בין השאר בשל העובדה שהם מבלים את רוב זמנם בבית. "סיבה מרכזית נוספת לפגיעות ילדים בבית נגרמת בשל העובדה שהבית מתוכנן ומאובזר למבוגרים. החללים, הגבוהים והמבנה כולו מתוכנן לשימוש ונוחות המבוגרים". בין המפגעים הנפוצים ביותר בבית נמנים אי במטבח – כיריים בגובה נמוך, ספה בגובה חלון, קירות שקופים, מיקרוגל מעל גובהו של הילד, גובה מעקות בבית ובמרפסת, חללים רטובים, צעצועים לא בטיחותיים, שקעים חשופים, גובה חלונות ואי התקנת סורגים.

אלון רזגור, מעצב תעשייתי בינלאומי הביא למסיבת העיתונאים מספר צעצועים בעלי פגמים בטיחותיים שרכש בחנויות צעצועים וציין כי לא מעט מוצרים תמימים למראה הם סכנה בטיחותית רצינית לילדים, ביניהם גם מוצרים הנחשבים קלאסיים לחדרי הילדים. "משחקים אמורים לעמוד בתקינה של גודל לפי גיל הילד אבל לעיתים יצרנים ויבואנים מסתפקים בתווית 'לא לשימוש מתחת לגיל שלוש' כהסרת אחריות". סילבינגר אמרה בתגובה לדבריו כי כל צעצוע או חלקי צעצוע שיכולים להיכנס לתוך קופסת פילם של מצלמה הם בבחינת סכנת בליעה לילד.

אריאלה שנאור, אדכירלית פנים במקצועה ויו"ר אגודת אדריכלי הפנים אמרה כי בעיה מרכזית בנושא בטיחות הבית קשורה לעובדה כי במדינת ישראל אין הכרה למקצוע אדריכל פנים מורשה. "הבעיות מתחילות שכל אחד שסיים קורס עיצוב בן מספר חודשים מציג עצמו כמעצב פנים ויוצר מפגעים בטיחותיים ממשיים במסווה של עיצוב נכון ועדכני, בעוד מעצבי פנים מקצועיים קיבלו הכשרה לבטיחות הנדסת אנוש, תכנון המותאם לדיירים בבית, נגישות וכיו"ב". לפיה, היא רואה בשטח יותר ויותר הורים בעלי דירות הבאים בדרישות לעיצוב פנים פושע מבחינת בטיחות הילדים - "הדבר שעומד לנגד עיניהם של ההורים הצעירים בימינו הוא לא בטיחות הילדים אלא הטרנדים האופנתיים בעיצוב הבית, משוואה שחייבת להפוך את פניה בהקדם"

טלי כהן- אנדרסון , אדריכלית מהחוג לעיצוב פנים במסלול האקדמי המכללה למינהל ציינה כי בריהוט ובעיצוב חדר הילדים עצמו יש לא מעט מפגעים שרוב ההורים לא מודעים אליהם. לפיה, ישנם הורים המציבים את מיטת התינוק מתחת לחלון מבלי לחשוב על סכנת הטיפוס לחלון. בנוסף, היא מסבירה כי יש לקחת בחשבון את מיקום נקודות החשמל בחדר הידיות הארונות, פינות שולחן."חשוב לשים דגש במיוחד על עיצוב בטיחותי לחללים רטובים בבית וכן על נגישות של ילדים לחללים השונים בבית. בית הוא לא מוזיאון ולא צריך להציב בו פריטים רבים וצפופים המקשים על מעבר חלק בין חלקיו".

"יורם קראוס">יורם קראוס , מנכ"ל חברת SMS ניהול פרויקטים אמר כי קיימת תקינה מסודרת לנושאי בטיחות בכל הקשור לתהליכי הבנייה: "ברוב הפרויקטים הנושא נמצא תחת בקרה של מנהל הפרויקט שנמצא בשטח ולמעשה מהווה את הגורם המקשר בין כל הגורמים המעורבים. הבעיה מתחילה כאשר פרויקט הבנייה מסתיים ועיצוב הפנים האישי של כל דייר מתחיל. גם אם חלון עומד בתקנים בטיחותיים, זה לא מספיק אם הדייר מחליט להציב מתחתיו ספה או ספרייה שניתן לטפס עליה.

נתונים נוספים שנאספו על ידי ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים:

תמותה לפי קבוצות גיל - החלק היחסי של תאונות בית ופנאי מסך מקרי המוות בגין תאונות גבוה במיוחד בקרב תינוקות עד גיל שנה, ויורד עם הגיל. להלן התפלגות תמותת הילדים בבית בגין תאונות על פי קבוצות הגיל בשנים 2008 – 2009: 32% תינוקות (לידה עד שנה); 29% פעוטות (1 - 4); 15% ילדים בגיל 4 - 8; 10% ילדים בגיל 8 - 12; 14% ילדים ונוער בני 12 - 18.

אשפוז ופניות למיון ילדים בישראל עקב פגיעות בית ופנאי: קרוב ל- 65% מאשפוזי ילדים עד גיל 18 עקב פגיעות הם בגין פגיעות בית ופנאי: 38.1% מנפילות;6.8% הרעלות; 6.1% מכה קהה; 4.8% כוויה; 4.6% נשיכה/עקיצה; 3.6% חתך/דקירה.

כ- 50% מסך הפניות למרכזים לרפואה דחופה עקב תאונות ילדים.

דוגמאות למקרי פגיעה מהחודש האחרון:

  • פעוט בן שנתיים נפצע קשה בראשו כשנפל בחדר המדרגות מקומה שלישית לראשונה.
  • ילד כבן 6 נכווה באורח קשה בפלג גופו העליון כתוצאה מדליקה שפרצה בבית בעקבות הדלקת נר על ידי הילד.
  • תינוקת בת שנה הובהלה לבית החולים כשהיא מחוסרת הכרה, כתוצאה מנפילה במדרגות הבית.
  • ילדה בת 4 נפצעה באורח בינוני כשדלת כניסה מזכוכית התנפצה על ראשה
  • תינוק בן חודשיים נהרג בחצר ביתו לאחר שנפגע מרכב שנסע לאחור
  • ילדה בת 3 נחנקה מבוטן שנפל על הרצפה. הילדה הובהלה לבית החולים והבוטן חולץ מריאותיה.