בהחלטה תקדימית אישרה ועדת הערר לענייני ארנונה של עיריית תל אביב לחברות היי-טק להמשיך ליהנות מארנונה של "בתי תוכנה" גם לאחר המעבר משלב הפיתוח לשלב השיווק

כלים

בעלי עסקי היי- טק קטנים בעיר תל אביב מכירים היטב את הבעיה: חברה הנמצאת בשלבי פיתוח המוצר נהנית מארנונה מוזלת, אך מיד עם השלמת תהליך הפיתוח והמעבר לשלב הקשה לא פחות, שיווקו של המוצר, ממהרת העירייה לשנות את סיווג השימוש בנכס מבית תוכנה למשרד, שינוי שמשמעותו האמיתית היא עלייה מהותית בחיוב הארנונה של העירייה.

פסק דין תקדימי שהתקבל לאחרונה בועדת הארנונה של עיריית תל-אביב משנה את התמונה עבור חברות רבות בתחום וקובע כי אלה ימשיכו ליהנות ממעמד של "בית תוכנה" ומתעריפי ארנונה מופחתים. מדובר בקביעה תקדימית בועדת הערר בתל אביב לפיה "בתי תוכנה" העונים של הקריטריונים שנקבעו בהחלטה יוכלו לשנות את סיווגם לצרכי ארנונה מ"משרדים" ל"בית תוכנה" (סעיף 3.4.3 לצו הארנונה). שינוי זה מביא להפחתה משמעותית של תשלומי ארנונה בהוצאות החברות אשר עיקר עיסוקן בייצור ושיווק תוכנה.

חברת "יונספייר" העוסקת בפיתוח וייצור תוכנה, המאפשרת ביצוע תערוכות ואירועים וירטואליים דרך רשת האינטרנט, החליטה לערער על החלטת מנהלת הארנונה העירוני לשנות את סיווג שימושה בנכס מ'בית תוכנה' ל'משרדים'. החברה פנתה לועדת הערר בעיריית תל אביב באמצעות עורכי הדין צבי חוברס ורולה דלה- מובאריקי, ממשרד עו"ד GSCB. הערעור, שהתקבל הביא לקביעת כללים חדשים לסיווג בתי תוכנה, בניגוד לעמדה הראשונית של העירייה וכעת יוכלו חברות רבות בעיר, בעיקר בתחום ההיי-טק, להמשיך וליהנות מסיווג ארנונה של "בית תוכנה" ובהתאם מתעריף מופחת, גם לאחר סיום שלב הפיתוח ותחילת השיווק של מוצריהן.

ועדת הערר קבעה באופן מפורש כי לשם הוספת תכנים ושיפור תוכנה קיימת יש להמשיך בכתיבת תוכנות נוספות ועל כן חברה המפתחת מוצר תוכנה ומוכרת אותו נותרת בית תוכנה גם לאחר סיום הפיתוח.

עו"ד חוברס: "הוועדה קבעה כי גישת מנהל הארנונה על פיה מרגע שצלחה החברה את שלבי הפיתוח והחלה למכור מוצר, או לפחות לנסות למוכרו, היא הופכת לחברת שירותים, הינה גישה מופרכת. זוהי החלטה שביכולתה לתרום להישרדותם של עסקים הנמצאים בתחילת דרכם השיווקית לאחר שהשקיעו משאבים רבים בפיתוח מוצר אשר בפועל עדיין אינו מניב הכנסות".