ארגון זכויות האדם בצלם קרא היום (שני, 11.4.2011) לייסד מנגנון חקירה עצמאי ואפקטיבי לבחינת חשדות להפרות חוק על ידי אנשי כוחות הביטחון, שיפעל במצבים שאינם מתאימים לקיום חקירות של המשטרה הצבאית החוקרת. מנכ"לית בצלם, ג'סיקה מונטל, אמרה את הדברים בעדותה בפני ועדת טירקל, העוסקת בשאלה האם מנגנון הבדיקה והחקירה הישראלי של טענות להפרות של דיני הלחימה תואם את חובותיה הבינלאומיות

בעדותה התייחסה מונטל לארבעה נושאים: טיפול הפרקליטות הצבאית במקרים שנחקרו על ידי מצ"ח, חקירות מבצע "עופרת יצוקה", טיפול באירועי לחימה ואירועים ברצועת עזה בכלל וחקירות של תלונות נגד אנשי שב"כ בחשד להתעללות.

בעדותה בירכה מונטל על הודעת הפצ"ר על שינוי מדיניות החקירות של הרג פלסטינים בגדה המערבית. במסגרת שינוי זה, תיפתח באופן אוטומטי חקירת מצ"ח בכל מקרה בו הרגו חיילים פלסטיני שלא השתתף בלחימה. אולם, מונטל הדגישה שביצוע חקירות כאלה לא צריך להיות תלוי רק במצב של שקט בטחוני יחסי.

נוסף לכך, עשרות תיקים בהם התקיימה חקירת מצ"ח ממתינים היום להכרעת הפרקליטות הצבאית האם להגיש בהם כתב אישום או לסגור את התיק. השינוי במדיניות לא נותן פתרון לבעיה זו. היום העידו בפני הוועדה גם סכר והייפה א-טמייזי ,אביו ואלמנתו של יאסר א-טמייזי, תושב העיירה אידנא סמוך לחברון, שנהרג מאש חיילים בינואר 2009.

בעדותה הציגה מונטל את עמדת בצלם שהחובה לחקור חשדות להפרות של דיני הלחימה חלה גם ברצועת עזה. אירועי סוף השבוע האחרון ממחישים היטב את הצורך בחקירה עצמאית של פעילות לחימה ברצועה. בעקבות ירי טילים לעבר מטרות אזרחיות ישראליות שהביא לפציעתו האנושה של נער בן 16, תקפה ישראל מטרות בעזה.

בהפצצות נהרגו עשרה אנשי הזרוע הצבאית של חמאס וחמושים אחרים ושבעה אזרחים שלא היו מעורבים בלחימה, בהם שני קטינים. תחקירני בצלם בודקים כעת שני אירועים מדאיגים במיוחד: פציעת נהג אמבולנס בעת פינוי פצועים ברפיח, והרג אם ובתה בעת ששהו בתוך חצר ביתן.

כיום נבדקות רוב התלונות על הפרה של החוק באמצעות התחקיר המבצעי, שאיננו הכלי ההולם לבירור העובדות במקרים כאלה, אמרה מונטל. לדבריה, "מקרים נדירים מגיעים גם לחקירת מצ"ח, אולם חקירה כזו מתמקדת רק באחריותו של החייל הבודד. בהתחשב בכך, יש צורך במנגנון עצמאי שיוכל לחקור גם את הדרג הצבאי הבכיר וגם את הדרג המדיני על מנגנון זה להיות עצמאי, בלתי-תלוי ואפקטיבי."