"אנחנו תובעים לבטל את החיוב האישי על ראשי ערים, או לחלופין, לכלול את החיוב האישי על כל הסקטור הציבורי. לא יכול להיות שראש עיר יחויב באופן אישי אבל פקיד בכיר או שר שפעולה לא נכונה שלו יכולה לעלות מיליוני שקלים למדינה לא יחויב", כך אמר היום (יום ג') יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש מועצת מעלות תרשיחא שלמה בוחבוט בהרצאה בפני סטודנטים של תכנית המוסמך במנהל השלטון המקומי של בית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה. הוא אף הוסיף שמחר (יום ד') אמורה להיות פגישה לראשי השלטון המקומי עם היועץ המשפטי לממשלה והם מתכוונים לעלות בפניו דרישה זו

כלים

לדבריו של בוחבוט, משרד הפנים הוא אמנם המשרד האחראי על הרשויות המקומיות אולם הוא הפך למעשה ליחידת סמך של משרד האוצר, שפקידיו הם אלה שמקבלים את ההחלטות האמיתיות בכל הנוגע לרשויות.

"השלטון המקומי זקוק למענקי איזון שנתיים בגובה של כ-3.5 מיליארד שקל ובפועל אנחנו מקבלים כ-2.4 מיליארד שקל. כל עוד הפער הזה קיים כך חוסר היציבות ימשיך", אמר והוסיף כי במקרים רבים, הסיבה לגירעונות שבהן מצויות רשויות רבות היא שמשרד האוצר מעביר מזה מספר שנים סכום נמוך יותר מהסכום שנקבע על פי המפתח שאישרה הממשלה. "רשויות מקומיות שלא יהיה להן גב כלכלי ימשיכו לדשדש כי המדינה מעבירה פחות ופחות כספים", אמר.

כשנשאל לדעתו על איחוד רשויות ענה בוחבוט כי לדעתו יש יותר מידי רשויות בישראל וכי לדעתו, רשות מתחת לעשרת אלפים תושבים לא יכולה לקיים עצמה, אולם לחצים פוליטיים מונעים - כפי שמנעו בעבר - את איחוד הרשויות. במקום איחוד רשויות הציע בוחבוט אפשרות אחרת, שמתקיימת באזור של מעלות-תרשיחא: אשכול ישובים.

"החלטנו עשרה ישובים באזור לנהל את הנושאים האזוריים בצורה משותפת: פינוי אשפה, תרבות, בקרוב נקבל החלטה משותפת בתחום של אנטנות סלולאריות על גגות בתים ועוד. אנחנו מקדמים כעת ניסיון דומה להקמת אשכול ישובים גם במרכז וכבר פניתי לשר הפנים במטרה להכיר באשכולות כאלה כעמותה", ציין.

את דבריו הוא סיים במסר לסטודנטים הצעירים, "אל תסתכלו מהצד, תצטרפו לפוליטיקה. המדינה זקוקה לשלטון מקומי חזק".