כלים

המשרד להגנת הסביבה העניק זו השנה השלישית את פרס השר למצוינות סביבתית במעמד נשיא המדינה. נשיא המדינה, מר שמעון פרס: "כלות וחתני הפרס משמשים מובילים בחזונם לקיומו של עולם מלא, חיוני. אני מבקש להוקיר לכם תודה עמוקה. המשיכו לפרוץ דרכים ירוקות למען עתיד כחול של ילדינו.". השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "הזוכים בפרס מהווים מופת להתנהגות אחראית כלפי הסביבה שעל כולנו לאמץ"

(צילום:חיים צח)

נשיא המדינה, מר שמעון פרס, והשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, העניקו היום (א') לשמונה זוכים את פרס השר להגנת הסביבה למצוינות סביבתית בטקס שנערך בבית הנשיא בירושלים. הזוכים קיבלו פרס כספי בסך 50,000 ₪ כל אחד על תרומתם לסביבה.

כ-70 אישים וגופים הגישו את מועמדותם לפרס השר להגנת הסביבה למצוינות סביבתית, ומתוכם זכו 8 זוכים, בקטגוריות הבאות: יזמים צעירים, מתנדבים, עמותות וארגונים, השלטון המקומי , מסחר ותעשיה וכן אישים בעלי הישגים יוצאי דופן. הבחירה נעשתה על פי אמות מידה נוקשות של עשייה סביבתית משמעותית המשלבת מקוריות וחדשנות ופעילות המשפיעה על מעגלים רחבים בחברה הישראלית .

נשיא המדינה, שמעון פרס, אמר כי: "המאה העשרים ואחת נפתחה כאשר הסיכון לקיום כדור הארץ מנצנץ באורות אדומים, שוב אין לה זמן. היא חייבת לשים קץ למעגל הקסמים ההרסני הזה. המודעות הסביבתית היא עניין של קיימות. לכדור הארץ ולחיים המתקיימים עליו. אנו מתחילים להבין, כי הגנת הסביבה היא הגנה על חיינו. על האוויר שאנו נושמים. על המים שאנו שותים. על הלחם שאנו אוכלים על הדם הזורם בעורקינו. אתם, הזוכים בפרס, השכלתם להבין את הדחיפות של הנושא, את הקריטיות שבו, את החומרה ההולכת ומתעצמת כל יום, ומאיימת על המחר."

השר להגנת הסביבה, ארדן, אמר בטקס כי: "המשרד להגנת הסביבה פועל רבות לשמירת הסביבה בישראל, באמצעות אכיפה, חקיקה, חינוך והסברה ועוד. אולם מהפכה אמיתית תיתכן רק אם נעודד עשייה של מנהיגים ומובילי עמדה בציבור ובתעשייה. לכן, יזמתי את חלוקת הפרס למצוינות סביבתית שנועד לזהות ולהבליט את ראשי המחנה, מובילים בעשייה הסביבתית בסקטורים שונים. מתפקידנו לתמוך בהם ולעזור להם להנחיל אורח חיים מקיים לכלל הציבור."

הזוכים בפרס השר להגנת הסביבה למצוינות סביבתית נבחרו על ידי ועדת השיפוט, בראשות השופט בדימוס, אורי גורן ומנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, עו"ד אלונה שפר קארו.

בועדת השיפוט השתתפו:

- פרופ׳ יוסי לויה, המחלקה לזואולוגיה, אונ׳ ת״א.

- נשיא התאחדות התעשיינים, מר שרגא ברוש.

- ראש המועצה המקומית שוהם, מר גיל ליבנה.

- יו״ר חיים וסביבה, מר מוסי רז.

- חתן פרס ישראל העיתונאי , מר מוטי קירשנבאום.

זוכי הפרס השנה: נאדר אלאפיניש ואיה רימון, המובילים תכנית מנהיגות סביבתית צעירה בישוב רהט. אלון שוסטר, ראש המועצה אזורית שער הנגב, על בסיס פעילותו הנרחבת בתחום הסביבתי באזור. אתי אלטמן, בשל פעילותה רחבת ההיקף בתחום זכויות בעלי חיים. תכנית העמיתים של מרכז השל, אשר פועלת כבר 10 שנים ומהווה את התוכנית הבכירה להכשרה סביבתית בישראל ועמותת ארץ כרמל, אשר מהווה את העמותה המובילה בישראל בתחום הפרדת הפסולת. מועצה אזורית משגב, יזמה את "תכנית האב לקיימות" בשלטון המקומי, מודל אשר אומץ במספר רב של רשויות מקומיות אחרות. אינטל ישראל, המהווה את חוד החנית בישראל בכל הקשור לאימוץ טכנולוגיות סביבתיות.

הזוכים בקטגוריות השונות:

אישים

הזוכה: אלון שוסטר, ראש המועצה אזורית שער הנגב, על בסיס פעילותו הנרחבת בתחום הסביבתי באזורו, כגון שיקום נחל שיקמה, הפסקת הזרמת שפכים באזור התעשייה של שדרות וקידום החינוך הסביבתי בכל יישובי המועצה. פעילותו הסביבתית של אלון לוותה בלקיחת משימות רבות החורגות מתפקידו כראש מועצה, כגון: יו"ר מנהלת נחל שיקמה, יו"ר איגוד ערים שדרות-שער הנגב לביוב ועוד. כמו כן, ציינה הוועדה את האתגרים הביטחוניים איתם מתמודד אלון כיו"ר המועצה, השוכנת באזור הנתון תחת איום הטרור. בנוסף, קורות חייו העשירים של אלון מעידים על רקורד נרחב של מצוינות בתחום העשייה הציבורית.

יזמים צעירים

הזוכים: נאדר אלאפיניש ואיה רימון, המובילים תכנית מנהיגות סביבתית צעירה בישוב רהט. פעילותם של נאדר ואיה פורצת דרך בתחום החינוך הסביבתי במגזר הבדואי. הם הכניסו את תחום המודעות הסביבתית לאוכלוסייה בעלת מודעות נמוכה, והצליחו לחולל שינוי של ממש, המשפיע גם מעבר לפעילותם ביישוב רהט אל יישובים בדואים אחרים באזור הנגב.

מתנדבים

הזוכה: אתי אלטמן, בשל פעילותה רחבת ההיקף בתחום זכויות בעלי חיים והיותה הדוברת הבולטת ביותר בתחום בישראל. פעילותה של אתי מתפרשת על שנים רבות, וכוללת מספר רב של הישגים, ביניהם הקמת עמותת "תנו לחיות לחיות", העמותה הבולטת ביותר בתחום זכויות בעלי החיים בישראל, ופסיקות תקדימיות של בתי-המשפט בישראל בנושאי זכויות בעלי חיים. הועדה סברה שפעילותה של אתי נמצאת רמה אחת מעל המועמדים האחרים בקטגוריה, גם בשל היקפה רב השנים, המודעות הציבורית לפעילותה של אתי והישגיה הרבים.

עמותות

בקטגוריה זו נבחרו שני זוכים. הזוכה הראשון היא תכנית העמיתים של מרכז השל, אשר פועלת כבר 10 שנים ומהווה את התוכנית הבכירה להכשרה סביבתית בישראל, ובוגריה מהווים כיום את חוד החנית של ההנהגה הסביבתית בישראל. תכנית העמיתים של מרכז השל מכשירה "קאדר" של סוכני שינוי בתחום הסביבתי, המגיעים מקשת רחבה של תחומים: תקשורת, פוליטיקה, המגזר הציבורי, כלכלה, משפט, תעשייה, חינוך ועוד. בין בוגרי התכנית ניתן למצוא את חברי הכנסת ניצן הורוביץ ודב חנין.

הזוכה השנייה היא עמותת ארץ כרמל, אשר מהווה את העמותה המובילה בישראל בתחום הפרדת הפסולת, ופעילותה מהווה נדבך חשוב ב"מהפכת הפסולת" אשר מתרחשת בימים אלו במדינה – נושא הנמצא בראש סדר העדיפויות של המשרד להגנת הסביבה ומהווה את חזון המשרד לדרכי הטיפול בפסולת.

העמותה החלה את פעילותה בהיקף קטן ביישוב כרם מהר"ל בו נוסדה, ובמהרה החלה לפעול ביישובים סמוכים, ולאחר מכן עברה לפעול ביישובים בכל רחבי הארץ. העמותה מייעצת לרשויות המקומיות כיצד יש לבצע את הטיפול בפסולת – מרמת הבית ועד לרמת הרשות המקומית. בנוסף, יו"ר העמותה עמיעד לפידות הוא אישיות מובילה בתחום, ומייעץ למשרד להגנת הסביבה בדרכי יישום החזון של הפרדה במקור.

שלטון מקומי

הזוכה: מועצה אזורית משגב. המועצה, אשר שוכנת בגליל המערבי, מובילה זה שנים רבות בתחום הסביבתי, ויזמה את "תכנית האב לקיימות" בשלטון המקומי, מודל אשר אומץ במספר רב של רשויות מקומיות אחרות. המועצה היא מועצה מעורבת, ופעילותה הסביבתית מקיפה את כל היישובים במועצה, אשר בכל אחד מהם הוקמה ועדת איכות סביבה. יישובי המועצה מציגים שיעורי מחזור גבוהים מסך כל הפסולת – כ-45 אחוזים. בנוסף, המועצה מסייעת למועצות סמוכות באזור הגליל בפיתוח נושאי הגנת הסביבה והקיימות.

תעשיה ומסחר

הזוכה: אינטל ישראל. חברת אינטל מהווה את חוד החנית בישראל בכל הקשור לאימוץ טכנולוגיות סביבתיות, ומשקיעה משאבים ומאמץ רב לשם כך. החברה מטמיעה עקרונות סביבתיים בכל פעולות הארגון, וללא ספק מצטיינת בתחום בישראל ובעולם. פעילותה של החברה כוללת פיתוח מוצרים ירוקים, אשר חוסכים בחשמל ובחומר אריזה, שימוש בתהליכי ייצור הכוללים מעקב אחרי פליטת גזי חממה, חיסכון בחשמל ומחזור מים, והקמת בנייני משרדים אשר עומדים בתקנים סביבתיים מחמירים.