כלים

בעקבות השריפה הגדולה בכרמל תערוך תילתן, המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית שבחיפה, תערוכה למיתוג מערך כיבוי האש הכוללת: כרזות, חולצות, סטיקרים ומוצרי קד"מ. התערוכה תוצג בתחנת הכיבוי הראשית באיזור חיפה ומטרתה למתג את מערך לוחמי האש בישראל שנאבקו בעוז רוח ובאומץ לב להצלת חיים בשריפה הזו

ביום ג' הקרוב, ה-5.4.11 בשעה 11:00 בבוקר, תפתח תערוכת מיתוג מערך כיבוי האש של סטודנטים מתילתן המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית בתחנת הכיבוי שברח' חלץ בגשר פז בחיפה. במסגרת התערוכה יוצגו כרזות, חולצות, סטיקרים ומוצרי קד"מ של סטודנטים.

התערוכה תיערך במעמד ראש העיר, יונה יהב; יו"ר איגוד שירותי כבאות והצלה, רמי דותן; מפקד שירותי כבאות והצלה, טפסר אריה רגב, מנכ"ל המכללה ארז ישכרוב, כבאים וסטודנטים. התערוכה תהא פתוחה לציבור הרחב, ללא עלות ותימשך עד לתאריך 01/05/2011 לאחר מכן תפתח שנית במכללת תילתן. התערוכה תתקיים כתערוכה נודדת ולאחר הצגתה במכללת תילתן תעבור לתחנות כיבוי שונות ברחבי הארץ.

הכרזות עוצבו מנקודת מבט אישית לשם קידום מעמד הכבאים בישראל בקרב הציבור וזאת בעקבות מחקר שערכו הסטודנטים במשך שבועות על מערך הכיבוי בחיפה בעת השריפה בכרמל ואחריה.

ארז ישכרוב, מנכ"ל מכללת תילתן מסביר: "לאחר השריפה ראינו לנכון לערוך אירוע שיוקיר וימתג את הכבאים בישראל כגיבורים, כמו בארה"ב בה לאחר כל אסון שכזה נערך אירוע בו זוכים הכבאים למעמד של גיבורי-על. לכן יש לעשות שינוי ולמתג את תפקיד הכבאי בישראל ללוחם אש".

ישכרוב מסביר כי: "תערוכה זו היא פרי של מחקר מקיף שערכו הסטודנטים בעת השריפה בכרמל על תפיסת מקצוע הכבאי בקרב הציבור הישראלי. הסטודנטים התחלקו לצוותים שפעלו בתחנות הכיבוי בחיפה, למדו על תפקיד הכבאי וצפו ביחסי הגומלין של הכבאים עם הקהל הרחב תוך סיוע לעבודתם בשטח. לאחר המחקר, הסטודנטים, קיבלו בסיס ליצירה אמיתית ועיצבו מוצרים גרפיים שונים הכוללים בין השאר כרזות מקוריות אשר משקפים את הערכים המאפיינים את תפקיד הכבאי ותרומתו הגדולה במטרה ליצור מותג חזק למערך כיבוי האש".

ירון שטיין סטודנט במגמה לתקשורת חזותית במכללת תילתן מסביר: "רבים מאיתנו הם תושבי האזורים שפונו בעת השריפה וחזינו בעינינו בעבודתם המקודשת של הכבאים ולכן במסגרת המחקר הרגשנו שליחות בחיזוק מעמדו של הכבאי בישראל. החלטה גורפת היתה ההצעה לשנות את השם ממערך "כבאי האש" למערך "לוחמי האש" כיוון שפעילותם מהווה לחימה לכל דבר”.

מעבר ליצירת הכרזות, ירון עיצב סיכת לוחם כי שם לב שאין שום סממן חיצוני המסמל הערכה לפעילות הגבורה של הכבאים באסון וזאת לעומת צה"ל שבו עיטורי עוז וכבוד קיימים לרוב.

בין הכרזות הבולטות:

• שלום לסרי, דיקלה לימן, דודוי דויד ומור בן עמי מציגים כרזת לוחם אש (כבאי) המחזיק בידיו ילד קטן. שניהם מפויחים מהשריפה ובכל זאת לוחם האש מעלה על פניו חיוך קטן של ניצחון על ההצלה. הכרזה חותמת במשפט המחץ: "לוחם אש לוחם בשבילך ". הסטודנטים מסבירים כי מטרתם היתה לפנות אל הרגש של הצופה בכרזה תוך יצירת הערצה כלפי לוחם האש על הצלתו את הילד והפיכתו לגיבור בעיני המתבונן.

• הסטודנטית תומר זית הציגה בכרזה סולם כבאים ולידו צמד המילים "הדרך לעבודה". משפט המחץ בכרזה הוא "חירום זו השגרה שלי". על פי הסטודנטית כוונתה היתה להראות את ההקרבה של לוחמי האש שהשגרה שלהם כוללת פעילות דחופה ומסכנת חיים. הסולם ממחיש שהדרך לעבודה שלהם היא שגרה של סכנת חיים יומיומית.

• סדרת הכרזות של הסטודנט ירון שטיין מעצימה את אלמנט הצלת החיים של לוחמי האש תוך שימוש באמצעים יומיומיים המוכרים לנו כמו צינור להשקיית עציצים, קסדה לבנייה, וגרזן המשמש לחטיבת עצים. למשל: "אני לא משקה עציצים, אני מציל חיים"