השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן למזכ"ל ה – OECD : " יש למצוא חלופה למדידת הצמיחה הכלכלית של מדינות. עליית התמ"ג אינה מעידה בהכרח על תועלות לאזרח ולמשק, אם היא מבוססת על שריפת דלקים מזהמים או על אירועים שליליים."

כלים

השר להגנת הסביבה משתתף בימים אלה במפגש שרי אוצר וסביבה של ארגון ה OECD המתקיים במטה הארגון בפאריס, הדן בנושא צמיחה ירוקה.

אסטרטגיה לצמיחה ירוקה מקודמת על ידי ה OECD כמענה לבקשת שרי האוצר, ועיקרה יצירת צמיחה כלכלית ומקומות עבודה הנסמכת על צרכי העולם לאנרגיה נקייה, מים נקיים ואוויר נקי וכן על ידי שימוש מושכל במשאבי הסביבה.

במסגרת הביקור ב OECD השתתף השר ארדן בארוחת ערב עם מזכ"ל הארגון, מר גורייה ודן עימו בדרכים בהן ישראל יכולה להשתלב ביוזמה בינלאומית זו.

במהלך הדיון בפורום השרים ציין השר ארדן, כי האתגר של ישראל הוא לעבור מצמיחה כלכלית המבוססת בעיקר על שריפת פחם, לצמיחה ירוקה המבוססת על אנרגיות מתחדשות ושימוש מושכל במשאבים.

במסגרת דיון על מדדי צמיחה, ציין השר ארדן כי מדד ה GDP (תמ"ג) אינו מספק לצורך מדידת צמיחה כלכלית של מדינות כיון שאינו לוקח בחשבון את הנזקים הסביבתיים והחברתיים וכי הגישה החדשה לצמיחה כלכלית (צמיחה ירוקה) חייבת לכלול נתונים ומדדים מוספים מעבר לתמ"ג.

השר ארדן :" לא יעלה על הדעת למשל, שהשריפה בכרמל תיספר באופן חיובי בתמ"ג בשל ההשקעות הנדרשות לשיקום הנזקים בעוד שבפועל הציבור הישראלי הפסיד 40,000 דונם של חורש טבעי שהיווה מקום לפנאי ונופש וסיפק שירותים של מערכות אקולוגיות."

הכלכלן, פרופסור ניקולאס סטרן, מחבר הדו"ח הבינלאומי על שינוי אקלים, הדגיש כי לאור העלייה הצפויה במחירי האנרגיה והשלכות שינוי האקלים על כדור הארץ, הצמיחה הירוקה היא למעשה המהפכה התעשייתית הבאה, שכן כל דפוסי הייצור והצריכה ישתנו לייצור וצריכה לא מזהמים שיצריכו קפיצת מדרגה טכנולוגית.

השר ארדן :" ישראל יכולה להשתלב במהלך בינלאומי זה ולזהות את המנופים בהם היא יכולה להוביל ולתת פתרונות לצרכי העולם, במיוחד בתחומי ניהול מערכות מידע חכמות שיאפשרו ניהול מושכל של ערכות חשמל, מים, תחבורה ואפילו ניהול פסולת חכם."