כלים

ראש עיריית אור עקיבא, שמחה יוסיפוב, וסגנית השר לאזרחים ותיקים, לאה נס,  סיכמו על  בניית תוכנית אב יישובית לאוכלוסייה המבוגרת. "באור עקיבא נעשית עבודה נהדרת למען האזרחים הותיקים והתרשמתי מהרצינות והחשיבות שנותנים פה לאוכלוסיה הותיקה להזדקן בכבוד". אמרה סגנית השר לאזרחים ותיקים, ד"ר לאה נס, במהלך ביקור מקצועי שערכה היום יום ג' באור עקיבא עם צוות משרדה, בכדי לעמוד על מצבם וצורכיהם של בני גיל הזהב בעיר והסיוע הנדרש בתחום הזקנה

"בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה בתוחלת החיים, היא עתידה להכפיל את אוכלוסיית האזרחים הותיקים בעוד עשרים שנה". אמרה ד"ר לאה נס, "כיום אנשים מאריכים חיים ואילו שיעור הילודה יורד, המשמעות היא שאנו צריכים להיערך ולהתכונן כבר היום לאתגר הזקנה. יש לגבש  תוכנית אב יישובית שתתן מענה הולם וכוללני לצרכים של גמלאי העיר ביחד עם המשרד לאזרחים ותיקים."

בנוסף, סיכמה עם ראש העיר על הפקת חוברת מיוחדת ובה פירוט כל הזכויות המגיעות לאזרחים הותיקים עם פירוט השירותים העירוניים בתחום הזקנה, "חשוב שאזרחים ותיקים ידוע על הזכויות והטבות המגיעות להם מטעם המדינה", ציינה סגנית השר.

בין העירייה למשרד לאזרחים ותיקים קיים שיתוף פעולה במיזמים שונים בעיר. האחרון שבהם בחודש נערך בחודש נובמבר במופע הצדעה לאוכלוסיה המבוגרת במסגרת  חודש הזקן הבינלאומי. ראש העיר, שמחה יוסיפוב, קיבל בחום את פני סגנית השר בלשכתו בהשתתפות מנהלי אגפים ומחלקות, עובדי מחלקת הרווחה, עובדי מרכז יום לקשיש, ואנשי ציבור.

ראש העיר סקר בפניה בהרחבה את השירותים שעומדים לרשותם של גמלאי אור עקיבא והפעילויות השונות הנעשות למען רווחתם . יוסיפוב הדגיש בפני סגנית השר את יחסו ורגישותו המיוחדת לאוכלוסיית גיל הזהב באומרו: "האוכלוסייה המבוגרת זוכה אצלי ליחס מיוחד ומקבלת אצלנו עדיפות בהחלטות העירונית, ברוח האמרה המקראית: 'והדרת פני זקן'. אנו מפעילים פרויקטים רבים למען אוכלוסיית האזרחים הותיקים ונמשיך לדאוג להם בעזרתכם גם בהמשך",

ראש העיר ביקש מסגנית השר לקדם שורה של תוכניות בהם: הקמה של מועדון חברתי לניצולי שואה ומרכז מחשוב עירוני שישרת את האוכלוסייה המבוגרת. כמו כן, הודיע כי בקרוב תמונה יועצת ראש העיר לענייני אזרחים ותיקים, שתהיה שותפה בכל הישיבות בנושא קידום תוכנית עירוניות הנוגעים לאוכלוסיה זו ותפעל לקדמם ברמה העירונית.

ראש העיר הודה למשרד לאזרחים ותיקים על הסיוע והתמיכה שזה מעניק לתוכניות השונות המופעלות בעיר, וכן לרכז הפרויקטים לניצולי שואה בעיר, יהודה דוידוב, על תרומתו בקיום וארגון המפגש.

מנהלת לשכת הרווחה, אסתר פרץ דיברה במהלך הישיבה על הצרכים של האוכלוסייה המבוגרת בעיר מבחינת סיוע בהוצאות טיפולי שיניים, הסעות לטיפולים רפואיים ובעיות הדיור. בהקשר זה, ראש העיר בישר כי בשנים הקרובות יוקם מבנה חדש של דיור מוגן בשכונת היובל הצפונית שייתן מענה לבעיה אקוטית זו.

לאחר הישיבה יצאו סגנית השר בלווי ראש העיר ומנהלת העמותה למען הקשיש, רונית פחימה לסיור במרכז תעסוקה למבוגרים בו חברים קשישים העוסקים במגוון תעסוקות, כל אחד בהתאם ליכולתו וכישוריו, החל מעבודות ספירה ואריזה פשוטות וכלה בעבודות הרכבה ומכשור אלקטרוניקה. סגנית השר התרשמה מהמבנה וציינה כי "מרכז התעסוקה באור עקיבא הוא מרשים ויוצא דופן. הרבה ערים ניסו ולא הצליחו להגיע לרמה כזו בה אתם מפעילים את זה".

מפגש מרגש נרשם בהוסטל המקומי, מסגרת דיור מוגן ליותר ממאה קשישים לא סיעודיים, רובם הגדול עולים מחבר העמים. סגנית השר ביקרה בדירתה של תושבת העיר, אווה אשר סיפרה לה על ההווי החברתי, החוגים והעשרה התרבותית במקום כמו גם על קשייה בהשגת מטפלת סיעודית.

בהמשך היום, סגנית השר וצוותה ביקרו ב"מרכז יום לקשיש", המשרת נאמנה כבר 17 שנה את האוכלוסייה המבוגרת בעיר בחתך גילאים מ-70 ומעלה ובמועדון הוטרנים בית"ר.

סגנית השר, ד"ר לאה נס, חתמה את הביקור המוצלח באומרה: "העיר אור עקיבא התפתחה בצורה נפלאה. רואים שאם עושים דברים בעיר- עושים אותם עד הסוף ובצורה הכי טובה שאפשר. שמחתי לראות שלא רק שהמבנים הציבוריים המשמשים את האוכלוסייה המבוגרת יפים ומרשימים מבחוץ, אלא גם התוכן מבפנים רציני ומכובד".

באור עקיבא מתגוררים כ-3,000 אזרחים ותיקים, מתוכם כ-500 ניצולי שואה, גטאות ווטרנים (ותיקי מלה"ע השנייה) שרובם משולבים בחמש מועדונים חברתיים לקשישים ברחבי העיר . 200 אזרחים ותיקים חברים בפרויקט "קהילה תומכת" הכולל: חיבור למערכת מצוקה של מצבי חירום, שירותי רופא בלילה, בסופי שבוע ובחגים, תיקונים קלים והתאמות בבית, תיקונים קלים בעזרים מסייעים (כיסא גלגלים, הליכון, מכשור רפואי ביתי) ועוד שירותים שונים.

מאות מהאזרחים הותיקים בעיר שותפים במיזמים שונים כמו "בתים חמים", מועדון שירה ופרוזה, תיאטרון קהילתי, מועדון וטרנים ומסגרות התנדבותיות שונות במסגרת הקהילה.

מיזם "בתים חמים" הוא אחד מהתוכניות הייחודיות בעיר. במסגרת התוכנית אותה מרכז רכז הפרויקטים לניצולי שואה, יהודה דוידוב, מתארגנות קבוצות קטנות של זקנים ממרקע תרבותי דומה למפגשים שבועיים בביתה של משפחה מארחת בכדי לעסוק בפעילויות פנאי מעשירות לפי נושאים המועדפים על חברי הקבוצה בהן: הזמנת מרצה אורח , דיונים , מסיבות , צפייה בטלוויזיה או בסרטים. מסגרת זו מספקת לקשישים תמיכה רגשית ואפשרות בילוי בחברת בני גילם.

בעיר פועלת מזה למעלה מ-20 שנה עמותה למען הקשיש, מסגרת המספקת מענה לאוכלוסיה הותיקה בהתאם לצורכיהם הייחודיים.  העמותה מפעילה מרכז יום לקשיש, מסגרת המסייעת לעשרות מקשישי העיר בתפקוד יומיומי במישורים רבים של חייהם: העשרת חיי הפנאי והחברה, תמיכה רגשית ונפשית, פעילות תעסוקתית,התעמלות והזנה. אחד ממעלותיה של העמותה הוא בדאגתה לאוכלוסייה הקשישים התשושים והמרותקים לביתם. עבור אלו העמותה דואגת לספק את הארוחות החמות עד לפתח הבית.

העמותה מפעילה את מרכז התעסוקה למבוגרים, חדר כושר לאוכלוסייה הותיקה בגב היכל התרבות העירוני ומועדון גמלאים הנותן מענה משלים למילוי שעות הפנאי בשעות אחה"צ וכולל: חוגי אומנות, משחקים חברתיים וטיולים.