כלים

ברמות יששכר נספרו השנה 872 צבאים, לעומת 699 בשנה שעברה, סימן להתאוששות הצבאים ממגפת הפה והטלפיים שפגעה באזור לפני כשלוש שנים. אלי אמיתי: "רשות הטבע והגנים מפעילה מאמצים ומשאבים אדירים בכדי לשמר את אוכלוסיית הצבאים. יש צורך בטיפול מערכתי בבעיית הסניטציה".

zvAIMספירת הצבאים השנתית שמקיים מחוז צפון של רשות הטבע והגנים יצאה לדרך השבוע, כאשר במהלך יומיים ספרו עשרות צוותים של פקחים ואנשי מדע את הצבאים באזור דרום הגולן ובמורדות רמת יששכר. התוצאות מלמדות על עלייה מעודדת במספר הצבאים ברמות יששכר, אך גם על ירידה קטנה במספר הצבאים שנספרו בדרום הגולן. בימים ובשבועות הקרובים תימשך הספירה ותכלול גם את אזור הגלבוע ואת אזור רמות נפתלי.

ברמות יששכר, לראשונה מזה 3 שנים ישנה עליה במספר הצבאים: השנה נספרו 872 צבאים באזור, לעומת 699 בשנה שעברה ו-1113 שנספרו ב-2007. ד"ר דידי קפלן, אקולוג מחוז צפון של רשות הטבע והגנים: "זו עליה מעודדת ביותר, לאחר ירידה במספר הצבאים באזור בשנים האחרונות, ירידה שקשורה להתפרצות מחלת הפה וטלפיים באזור לפני כשלוש שנים. נראה שאוכלוסיית הצבאים החלה להתאושש ממנה ואנו עוקבים אחר התהליך מקרוב". בדרום הגולן נספרו השנה 238 צבאים, לעומת 251 שנספרו בתקופה המקבילה בשנה בעברה.

דידי קפלן: "סך הכול האוכלוסייה בגולן במצב קשה אך יציב, לאחר שבשנת 2007 נספרו בדרום הגולן 229 צבאים. בעיה מרכזית בכל אזור הצפון היא ריבוי התנים, ריבוי שאינו טבעי ושקשור להיעדר הסניטציה ביישובים החקלאיים באזור. התנים נהנים ממקורות מזון לא טבעיים, כמו לולים, שדות חקלאיים ומזבלות חוקיות ולא חוקיות בשטחים הפתוחים, מתרבים מעבר לכושר הנשיאה, ופוגעים באוכלוסיית הצבאים. התצפיות מלמדות כי אוכלוסיית הצבאים מתקשה 'לגייס' צבאים צעירים ולקיים את דור העתיד שלה, וזאת ככל הנראה בשל ריבוי טריפות של עופרים צעירים.

על פי מחקר שביצע ד"ר עמית דולב, נמצא שבקרבת יישובים חקלאיים שעור הילודה של תנים גדול בכ-60% מאשר באוכלוסיות המרוחקות מיישובים חקלאיים, וצפיפות השועלים גדולה פי 5(!) סביבם, וזאת בשל אי טיפול נאות בפסולת אורגנית. החקלאים "מאכילים" את אוכלוסיית הטורפים, ואלו פוגעים באוכלוסיית אוכלי העשב- וגם בחקלאים עצמם. כיום מפעילה רשות הטבע והגנים שירות לאיסוף פגרי חיות משק בגולן ובדרום הארץ, על מנת לסייע לחקלאים ולחיות הבר כאחד, אך הטיפול צריך להיות מקיף ולכלול גורמים נוספים שנושא זה נמצא תחת אחריותם".

אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "רשות הטבע והגנים מפעילה מאמצים ומשאבים אדירים בכדי לשמר את אוכלוסיית הצבאים, אך ללא פתרון אמיתי ומקיף לבעיית היעדר הסניטציה ביישובים החקלאיים- כלומר פינוי מוסדר של פסולת אורגנית, פגרים וצמצום מקורות המים הלא טבעיים, ימשיכו הטורפים להתפרץ באופן לא טבעי והצבאים ייעלמו מנופנו. הביטוי "הצבי על במותייך חלל" יקבל משמעות חדשה ומצמררת מבחינת הטבע הישראלי.

רשות הטבע והגנים הגישה לכנסת ולמקבלי ההחלטות בממשלה תוכנית לטיפול בנושא הסניטציה, אשר כוללת חינוך והסברה, לצד מתן פתרונות ותקציבים לטיפול בפסולת החקלאית והגברת האכיפה והענישה כלפי אלו שאינם מקפידים על כך. זוהי בעיה בעלת השפעה תברואתית ברורה, לצד השלכות קשות על האיזון האקולוגי בטבע, על נזקים הנגרמים לחקלאים מחיות בר, ובהתאם לכך על הרעלות חיות בר ואפילו על הסיכון להתפרצות של מחלת הכלבת בטבע. ואנו מקווים כי משרדי הממשלה ירימו את הכפפה בטרם יהיה מאוחר יותר."

ד"ר יהושע שקדי, המדען הראשי של רשות הטבע והגנים: "לפני 25 שנים אוכלוסיית הצבאים בגולן מנתה כ-4,500 צבאים, וזו ברמות יששכר מנתה כ-3,500. מאז, אוכלוסיות הצבאים נמצאות במגמה כללית של ירידה. הירידה חריפה במיוחד בדרום רמת הגולן.

הצבאים הינם 'מין סמן' - מצבם מלמד אותנו על מצבו של הטבע באזור בכלל: מצב הצומח, השפעת תשתיות וגם היחס המספרי בין הטורפים לאוכלי העשב. ירידה במספר הצבאים משמעותה ירידה גם במספרם של חיות בר אחרות. נדרשת פעולה נמרצת, בכל רחבי ישראל, על מנת לנקות את הארץ – ללא טיפול אינטנסיבי בסניטציה, נשאיר לילדינו טבע שבו רק תנים, חזירי בר ועורבים".