הלילה בגלוסטרשייר
הכול התחיל ביום ראשון האחרון, בשוליו של RAF Fairford – בסיס חיל האוויר המלכותי בדרום-מערב אנגליה, שבחודשים האחרונים משמש בסיס קדמי למפציצי B-52 אמריקניים שהשתתפו במבצעים נגד איראן. לפי הדיווחים שפורסמו באל-ג'זירה ובערוץ איראן אינטרנשיונל, חקלאי מקומי דיווח על פעילות חשודה סמוך לגדר הבסיס: כלי רכב שחנו במקום וגברים רעולי פנים. כוחות המשטרה שהגיעו עצרו חמישה גברים בני 23 עד 25, כולם אזרחים בריטים תושבי לונדון, בחשד לעבירות טרור ולעבירות הקשורות בחומרי נפץ.
הממצאים בשטח היו מעורפלים יותר מהכותרות: חומרי נפץ לא נמצאו, ולפי דיווחים מאוחרים יותר המטענים שאותרו בזירה לא היו שמישים; בכלי הרכב אותר דלק. החמישה שוחררו בערבות, ללא כתבי אישום, אולם יחידת הסיכול של משטרת לונדון הבהירה כי החקירה רחוקה מסיום וכי היא בודקת "מעורבות זרה אפשרית". ביום חמישי הגיע הצעד הבא: גבר בעל אזרחות כפולה, בריטית ואיראנית – בן 25 לפי אל-ג'זירה, בן 27 לפי דיווחים אחרים – נעצר במרכז לונדון "בחשד להכנת מעשי טרור".
ברנהאם מאשים, טהרן מזמנת
ראש ממשלת בריטניה, אנדי ברנהאם, לא חיכה לסיום החקירה. "יש אינדיקציות חזקות לכך שלאיראן היה תפקיד במה שקרה בפיירפורד בסוף השבוע", אמר, והזכיר במפורש כי הבסיס שימש את המפציצים האמריקניים שתקפו את איראן. בוושינגטון הצטרפו למקהלה: הנשיא טראמפ ומזכיר המדינה מרקו רוביו דיברו על "מעורבות זרה" ועל תוכנית שנועדה לגרום "נזק חמור".
בטהרן הגיבו במהירות ובחריפות. משרד החוץ האיראני זימן את שגריר בריטניה, הוגו שורטר. סגן שר החוץ לעניינים מדיניים, מג'יד תח'ת-רוואנצ'י, הגדיר את ההאשמות "טענות ריקות ומגוחכות". לפי הודעת משרד החוץ שצוטטה באל-ג'זירה, נמסר לשגריר כי איראן דוחה את "ההאשמות הכוזבות בעניין פיירפורד" ודורשת מלונדון הבהרה רשמית. אבל ההודעה לא עצרה בהכחשה: טהרן קבעה כי על בריטניה "לשאת באחריות להשתתפותה במלחמה נגדנו באמצעות העמדת בסיסים צבאיים לרשות אמריקה".
שר החוץ עבאס עראקצ'י בחר בטון עוקצני במיוחד, וכתב כי ברנהאם "נובח על העץ הלא נכון". שגרירות איראן בלונדון פרסמה הודעה נפרדת שבה "דחתה לחלוטין" כל קשר לחמשת העצורים הראשונים.
האזהרה מיולי חוזרת לרדוף
כדי להבין מדוע לונדון מיהרה להצביע על טהרן, צריך לחזור לחודש יולי. אז, על רקע התקיפות האמריקניות, הזהירה איראן כי כל בסיס שישמש לתקיפות נגדה עלול להפוך ל"מטרה לגיטימית". פיירפורד, שבו חנו מפציצי ה-B-52, היה אחד הבסיסים הבולטים ברשימה הזו. מנקודת המבט הבריטית, הצירוף של אזהרה פומבית, בסיס רגיש ואזרח כפול – מספיק כדי להדליק את כל הנורות האדומות.
מנגד, ההכחשה האיראנית נשענת על חולשות התיק: אין חומרי נפץ, אין כתבי אישום, וחמשת העצורים הראשונים הם צעירים בריטים ללא זיקה איראנית ידועה. בתקשורת הפרסית בתוך איראן – באתרים כמו עצר-איראן, תאבנאכ ופרארו – סוקר המעצר בהרחבה, אך המסגור היה ברור: "דו-אזרח" שנעצר בלונדון, בלי כל קבלה של הטענה כי מדובר בשליח של המשטר.
מפיירפורד לפליידובאי: טראמפ מעלה הילוך
תיק פיירפורד אינו מתרחש בחלל ריק. במקביל, נשיא ארצות הברית מאיים בגלוי בתקיפה חדשה. על רקע אירוע בטיחותי בטיסה של חברת פליידובאי, שעליו התפרסמו פרטים מעטים בלבד, אמר טראמפ כי אם תוכח מעורבות איראנית – "האיראנים יקבלו מכה חזקה מאוד". כשנשאל אם לדעתו טהרן אכן עומדת מאחורי האירוע, השיב: "הייתי אומר שהתשובה היא כן, לפי מה שאני שומע", אף שהחקירה עדיין נמשכת.
בראיון למגזין טיים הוסיף טראמפ כי צפויה, "כנראה", הסלמה בתקיפות נגד איראן אחרי בחירות האמצע בתחילת נובמבר. לפי הדיווחים בעיתונות הערבית, הפנטגון מתכנן לשגר לאזור נושאת מטוסים וכלי שיט נוספים, עם 9,000 עד 10,000 חיילים שצפויים להגיע עד סוף נובמבר – בנוסף לשתי נושאות המטוסים שכבר פועלות במזרח התיכון. משרד האוצר האמריקני הטיל סנקציות חדשות, ובוושינגטון הוכרז על פרס של 15 מיליון דולר הקשור לפעילות משמרות המהפכה.
אל-עראבייה, בהסתמך על רויטרס, דיווחה כי טהרן כבר מכינה "צעדי תגובה" למקרה של תקיפה אמריקנית חדשה, וכי תשתיות קריטיות במדינה הועברו לכוננות גבוהה. במקביל, כלי התקשורת הערביים מדווחים על פגיעה בארבע ספינות במצר הורמוז ועל עצירה כמעט מוחלטת של התנועה בנתיב המים – התפתחות שמחדדת עד כמה כל ניצוץ באירופה עלול להתגלגל לזירה הימית במפרץ.
משטר במצור – גם מבפנים
ברקע, המשטר בטהרן מתמודד עם לחץ פנימי כבד. רק השבוע נאלץ שר הכלכלה להכחיש תחזיות על קריסה כלכלית קרובה, ואל-ג'זירה דיווחה כי הרשויות הקפיאו את המסחר הלילי במטבע הדיגיטלי "טת'ר" והטילו מגבלות רכישה – סימן לבריחה הולכת וגוברת מהריאל. במחוז סיסתאן-בלוצ'יסטאן הודיעו משמרות המהפכה על פירוק "חוליית טרור" בזאהדאן, במבצע שבו נהרגו שישה. ובדרום-מזרח המדינה ערכה מיליציית "פאטמיון" האפגנית תרגילים וסיורים חמושים.
במצב כזה, להאשמות בריטיות יש לטהרן גם שימוש פנימי: הן מאפשרות למשטר להציג עצמו כקורבן של קואליציה מערבית ש"מעמידה בסיסים" למלחמה בו, ולגייס את הציבור סביב הדגל. ההחלטה להפוך את זימון השגריר להאשמה נגדית – בריטניה כשותפה פעילה במלחמה – אינה מקרית. היא מכינה את הקרקע הרטורית ליום שבו איראן תרצה להצדיק פעולה נגד יעדים בריטיים.
ניתוח: שלושה תרחישים
הראשון – החקירה הבריטית תניב ראיות ממשיות לקשר מבצעי בין העצור לגורמים איראניים. במקרה כזה צפויים גירוש דיפלומטים, סנקציות אירופיות נוספות ולחץ גובר להכריז על משמרות המהפכה כארגון טרור, וטראמפ יקבל עוד נימוק לתקיפה שעליה הוא כבר מדבר בגלוי.
השני – התיק יתפוגג, כפי שמרמזים היעדר חומרי הנפץ והשחרור בערבות. אז תצא טהרן מחוזקת, ותציג את הפרשה כהוכחה ל"פוביית איראן" מערבית שנועדה להצדיק מלחמה.
השלישי, והסביר מכולם בטווח הקרוב – ערפל מתמשך. החקירה תימשך שבועות, העצורים ייוותרו בלי כתבי אישום, והפרשה תשמש את כל הצדדים: את לונדון להצדקת הידוק האבטחה סביב הבסיסים האמריקניים, את וושינגטון כחלק מבניית התיק לקראת נובמבר, ואת טהרן כחומר תעמולה.
סיכום
הגדר של פיירפורד, בכפר אנגלי שקט, הפכה השבוע לקו חזית. בין אם יתברר שהיד האיראנית הייתה שם ובין אם לא, הפרשה חושפת את המציאות החדשה: המלחמה בין איראן לבין ארצות הברית ובעלות בריתה כבר אינה מוגבלת למפרץ, לתימן או ללבנון. היא מתנהלת גם בחדרי חקירות בלונדון, בחדרי זימון בטהרן ובראיונות של נשיא אמריקני שסופר את הימים עד הבחירות. עבור המשטר האיראני, השבועות הקרובים יהיו מבחן של הישרדות – בין כלכלה מתפוררת מבפנים לבין ארמדה אמריקנית שמתקרבת מבחוץ.