ח"כ הרב אורי מקלב לנציגי הביטוח הלאומי בדיון בוועדת הרווחה של הכנסת: "אם רוצים להעניש את הרמאים כמו בחו"ל, לפחות תטפלו כמו אירופה בבירוקרטיה של האזרח הקטן"

כלים

אמש קיימה ועדת הרווחה של הכנסת דיון בתיקון לחוק הונאת הביטוח הלאומי, במסגרתו חשף המוסד לביטוח לאומי נתונים מדאיגים אודות שיעור הולך וגובר של מעשי הונאה, כאשר היא מציינת כי מניעה של כרבע מהיקף ההונאות השנתי יכולה להביא לחיסכון של לפחות 625 מליון שקלים בשנה.

לדברי נציגי הביטוח הלאומי, מהשוואה שנערכה על יד ממשלת אנגליה בין שמונה מדינות במערב אירופה, עולה כי שיעור ההונאות מסך תשלומי הגמלאות במדינות אלה הוא כארבע אחוז בלבד. בארץ, היקף ההונאות גדול. אחת הסיבות לכך היא מחסור בכלי ענישה וסנקציות אפקטיביים, אותם התיקון לחוק מבקש לקבוע.

במהלך הדיון ציין חבר הוועדה, ח"כ הרב אורי מקלב (יהדות התורה) כי במוסד לביטוח לאומי מרבים לדבר על נושא ההונאות וכיצד אפשר למנוע זאת, אך בכך הם מתעלמים מהמצוקה האמיתית, מערכות הבירוקרטיה המסבכות את האזרח הפשוט.

"אתם רוצים שנאמץ אכיפה מנהלית: קיימתם אינספור דיונים איך למנוע הונאות, אבל האם קיימתם דיון אחד כיצד להקל את הביורוקרטיה אצלכם? הרי עבור כל השגת אישור המסמך נאלץ האזרח הפשוט לעמוד מול הררי ניירת, ועדות שונות, סחבת או בהמתנה ממושכת לתשובות", אמר מקלב לנציגי הביטוח הלאומי.

"אתם נוהגים להרבות בדוגמאות מחו"ל על דרכי הענישה ורוצים ללמוד מהם בסעיפים הללו, אבל בכל מה שקשור לרמת השירות והנגישות ברחבי העולם, בעולם ניתן להגיש בקשות ומסמכים במשלוח בפקס, בביטוח הלאומי לא רוצים ללמוד מחו"ל", הוסיף מקלב. "אם תעשו סקר בעולם תגלו שפניות האזרחים למוסדות לביטוח לאומי נענות במהירות רבה ובקלות. אם רוצים להעתיק את שיטות הטיפול הנהוגות בעולם, יש לממשם במכלול התחומים של הביטוח הלאומי. גם בסיוע וגם בענישה. אי אפשר מצד אחד להמשיך בסבך הבירוקרטיה ומצד שני להחמיר בענישה. כאשר מביאים לכנסת הצעת חוק להחמרה בענישה, מן הראוי היה לתת דגש גם על נושא ההקלה הנצרכת בהתנהלות המוסד לביטוח הלאומי מול האזרח הפשוט".

"אני מבקש להתמקד בדרך הישרים ולא במניעת דרך הרמאים, ולטענתכם על אחוז גבוה של רמאים, הסיבה היא שהישרים מתייאשים בדרך..." אמר מקלב.