היסטוריה בנגב- הונחה הבקר אבן הפינה לבית החולים השיקומי הראשון בדרום בכפר השיקומי "עלה נגב – נחלת ערן" במעמד שר הבריאות יעקב ליצמן ורעיית הנשיא נחמה ריבלין. לאחר שנים רבות בהן מעל ל-800 אלף תושבי הדרום סובלים ממחסור חמור ביותר במיטות לאשפוז שיקומי ונאלצים לנסוע עד למרכזי שיקום כמו תל השומר או בית לוינשטיין במרכז הארץ בכדי לקבל את זכותם הבסיסית – לקבל שירותי רפואי שיקומי, הונחה הבוקר אבן הפינה לבית החולים השיקומי הראשון בדרום: בכפר השיקומי "עלה נגב – נחלת ערן".

כלים
יו"ר הכפר השיקומי "עלה נגב - נחלת ערן" אלוף (מיל') דורון אלמוג: "בית החולים השיקומי הראשון בדרום נותן מענה למיליון תושבי הנגב
יו"ר הכפר השיקומי "עלה נגב - נחלת ערן" אלוף (מיל') דורון אלמוג: "בית החולים השיקומי הראשון בדרום נותן מענה למיליון תושבי הנגב

האירוע התקיים בהשתתפות שר הבריאות יעקב ליצמן, רעיית נשיא המדינה הגב' נחמה ריבלין, יו"ר "עלה נגב – נחלת ערן" אלוף במיל' דורון אלמוג, מנכ"ל רשת 'עלה' הרב יהודה מרמורשטיין, מנכ"ל הכפר אבי וורצמן, ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג', יו"ר דירקטוריון קק"ל דני עטר וסגן שר הפנים ולפיתוח פריפריה נגב גליל משולם נהרי, מנכ"ל JNF ישראל אריק מייקלסון, פרופ' אמתי זיו סמנכ"ל ביה"ח שיבא ותורמים מהארץ ומחו"ל.

יו"ר הכפר השיקומי "עלה נגב - נחלת ערן" אלוף (מיל') דורון אלמוג: "בית החולים השיקומי הראשון בדרום נותן מענה למיליון תושבי הנגב אשר מתקשים כיום לקבל שירותי שיקום באשפוז עקב המחסור החמור. בחמש השנים הקרובות אנו נכפיל את מספר העובדים בכפר כדי לתת מענה שיקומי מיטבי. אנחנו זקוקים לרופאים, אחיות וסגל ממקצועות השיקום. נקים כאן ישוב קהילתי 'מרחבי דניאל', ישוב שמיועד ל-600 משפחות שאנחנו משוכנעים שיהוו חלק מכוח האדם של הכפר. זהו חזון תיקון עולם- להכפיל את מספר המתנדבים בישראל ולהפוך את החברה לחברה צודקת יותר, מתחשבת יותר ורגישה יותר לשונה בחברה".

רעיית הנשיא נחמה ריבלין התרגשה באירוע ואמרה: "אני עומדת כאן אתכם, מתפעלת ומתרגשת מאד. מהות העשייה שלכם היא הצדעה שקטה לחיים, הוקרה לחיים, החיים הפשוטים, היומיומיים. יש דברים שהם לא רק פרויקט לאומי - הם סמל לאומי ואתם סמל לאומי. כל הכבוד לכם. נהוג לומר שעורכים את טקס הנחת אבן הפינה גם כדי להשרות קדושה במקום שבו עתיד להיבנות הבית החדש, הקדושה בעשייה ב'נחלת ערן' מורגשת בכל. 'אבן מאסו הבונים, הייתה לראש פינה', החלה הספירה לאחור של הקמת בית החולים השיקומי הראשון בנגב ומי ייתן ונזכה בקרוב, להשתתף בחניכתו. עלו והצליחו".

יו"ר קק"ל דני עטר אמר באירוע: "קק"ל תציין השנה 115 שנים לקיומה, ומאז שנוסדה עוסקת בהפיכת החלום הציוני למציאות. לאורך השנים מתאימה קק"ל את פעילותה לאתגרים המרכזיים של העם היהודי ומדינת ישראל, החל מהכשרת הקרקעות לפני קום המדינה, להתיישבות, ועד לתמיכה בפרויקטים מסוג זה – זו הציונות החדשה מבחינתי".

שי חג'ג' ראש המועצה האזורית מרחבים, שבתחומה נמצא הכפר ציין כי "זה מאורע היסטורי. תושבי הדרום לא ייאלצו לנסוע מידי יום למרכז הארץ לטיפולי שיקום וזה יקל עליהם ועל בני משפחותיהם"

הפרויקט הענק שיוצא היום לדרך יעלה על פי ההערכות בין 160-180 מיליון שקלים וימומן במאצ'ינג בין המדינה לעמותת 'עלה'. על פי הצפי, המדינה תממן כמחצית מעלות בית החולים ואת שאר הכספים תגייס העמותה. בית החולים החדש יוקם בתוך כשנתיים ויהיו בו 108 מיטות אשפוז ויהיה ממוגן וזאת בין השאר בשל חוסר היכולת להעביר מאות מטופלים בזמן קצר.

הכפר השיקומי, אשר הוקם על ידי עמותת 'עלה' והאלוף במיל' דורון אלמוג, נקרא על שם בנו ערן שהיה ילד עם מוגבלות שכלית. הכפר, מעניק טיפולים שיקומיים לכלל תושבי הנגב הזקוקים לשיקום לאחר פגיעות קשות, תאונות, התקף לב, שבץ מוחין ועתיד גם לקלוט חיילים.

כאמור, הפער הרפואי בין המרכז ודרום הארץ זועק. קיים מחסור כרוני במחלקות שיקום, בסגל מקצועי, והמרחקים הגדולים מאזור המרכז הופכים את חייהם של התושבים הזקוקים לשירותי שיקום לבלתי נסבלים. שיקום הוא תהליך ארוך שמתחיל בטיפול ראשוני של ימים עד שבועות ספורים, לאחר מכן מתחיל התהליך האמיתי שהוא השיקום הארוך שאורך בין מספר חודשים עד שנה. במציאות הקיימת לא ניתן לתת מענה מספק אמיתי לצורך של כלל תושבי הדרום.

שלב א' של בית החולים ייחנך בעוד כחודש עם פתיחת מחלקת שיקום נוירולוגיות אורתופדית ובה יהיו 22 מיטות אשפוז (במטרה להגדיל ל28 מיטות שיקום). פתיחת המחלקה השיקומית בכפר 'עלה נגב - נחלת ערן' ובית החולים שייבנה יהיו פתרון למאות אלפי תושבי הנגב. בכפר מקווים כי המדינה תשכיל ליצור תמריצים לאנשי מקצועות הבריאות כדי שיבואו לעבוד בשיקום בדרום. לצורך כך אף ייבנה בסמיכות לכפר השיקומי ישוב חדש "מרחבי דניאל" על שם דניאל טרגרמן ז"ל שנהרג בנחל עוז במהלך מבצע צוק איתן.

הקמתו של ביה"ח השיקומי ב"עלה נגב – נחלת ערן" הוא אור בקצה המנהרה עבו אלפי תושבי הדרום אשר אינם מקבלים שיקום כמו שצריך ותיתן תקווה להם ולבני משפחתם. מטרת השיקום היא להחזיר את האדם לעצמאות, לשלב אותו חזרה בקהילה, להעניק לו הזדמנות שווה בחברה, לחזור לחיק משפחתו– את כל האלמנטים הללו נוכל להגשים באמצעות ביה"ח השיקומי.

בכל רחבי ישראל יש 847 מיטות אשפוז בלבד: כולל שיקום כללי, שיקום ילדים, שיקום אורתופדי, שיקום נוירולוגי, שיקום נשימתי וטיפול נמרץ שיקומי למחוסרי הכרה. מספר המיטות בארץ ל-1,000 נפש נמוך מאוד ביחס ל-OECD. בחתך ארצי יש ממוצע של 0.1 מיטות ל-1000 איש. באזור תל אביב 0.22 מיטות ל-1,000 איש. בירושלים 0.09 מיטות ל-1,000 איש, בדרום עד לפני שנה היו רק 0.004 מיטות ל-1,000 איש (4 מיטות בלבד), וכעת יש 20 מיטות בלבד, יחס של 0.02 מיטות ל100 איש, או עשירית מיחס המיטות בתל אביב וחמישית מירושלים.

שיעור התפוסה במחלקות השיקום הוא 108% (בהשוואה ל 98% תפוסה כללי ו75% תפוסה בOECD), תקופת אשפוז ממוצעת נדרשת לחולה שיקומי 38.5 ימים, יש מחסור חמור ברופאים ואחיות בתחום השיקומי, כמו גם אנשי מקצוע השיקום: פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת. מספר הרופאים השיקומיים בישראל הינו כמחצית מהמספר הממוצע ב-OECD. מספר רופאי השיקום בדרום מהנמוכים ביותר.