שבוע האשה הבינלאומי בישראל - הצעת חוק לקריאה טרומית: גם נשים שבחרו ללדת בבית יקבלו מענק לידה. · כיום מופלות נשים אלה כאשר המדינה מונעת מהן קבלת מענק לידה אשר ניתנות רק לנשים שילדו בבית חולים. · ח"כ זנדברג: המדינה צריכה לאפשר חופש בחירה לנשים ולא למנוע ממי שבוחרת ללדת בבית את המענק המגיע לה ושנועד לכסות הוצאות ראשוניות עבור הילוד · ההצעה של ח"כ זנדברג תגיע לוועדת שרים לחקיקה ביום ראשון ולהצבעה טרומית ביום רביעי

כלים
ח"כ תמר זנדברג (מרצ). צילום: ינאי יחיאל
ח"כ תמר זנדברג (מרצ). צילום: ינאי יחיאל

ח"כ תמר זנדברג מעלה בשבוע הבא להצבעה הצעת חוק אשר תעצור את האפליה הקיימת כיום נגד נשים שבוחרות ללדת בלידת בית, ותקבע כי גם נשים אלה יהיו זכאיות למענק לידה. כיום רק נשים היולדות בבית חולים או שמגיעות לבית חולים מיד לאחר הלידה מקבלות מענק לידה, ואילו נשים שבוחרות ללדת בבית לא מקבלות סכום זה. הצעת החוק קובעת כי נשים בלידת בית יקבלו את מענק הלידה, וכמו כן יוכלו לתבוע מענק אשפוז לכיסוי הוצאות עבור מיילדת מוסמכת, במידה ואכן נעזרו בכזו.

הסיבה ההיסטורית לאפליה זו נובעת מההנחה כי לידה בבית חולים היא הלידה הבטוחה ביותר וכי יש לעודד נשים ללדת בבתי חולים בלבד. ואולם מחקרים שנעשו בשנים האחרונים מצאו כי כאשר מדובר בלידה בסיכון נמוך המלווה על ידי מיילדת מוסמכת אין ללידה זו השפעה שונה על בריאות היולדת או הילוד לעומת לידה בבית חולים. בשנים האחרונות יותר ויותר נשים בוחרות ללדת בבית במרחב טבעי ומוכר, ועדיין שיעור הלידות הביתיות בישראל נמוך ומסתכם בפחות מאחוז מכלל הלידות.

הצעת החוק כוללת תיקון של חוק הביטוח הלאומי הנוגע למענק הלידה ולמענק האשפוז וכן תיקון של פקודת המיילדות הנוגע לתקנות לעיסוק מיילדות ביילוד מחוץ למוסד רפואי שייקבעו על ידי שר הבריאות באישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות. התיקון המוצע לפקודת המיילדות נועד להסדיר את נושא הלידה האלטרנטיבית אשר עד כה הייתה מחוץ לכל פיקוח, וזאת על ידי הסמכת שר הבריאות להתקין תקנות אשר יקבעו את התנאים שבהם תותר ותוכר לצורכי מענק אשפוז לידה מחוץ לבית החולים.

ח"כ זנדברג אמרה כי "המדינה צריכה לאפשר חופש בחירה לנשים ולא למנוע ממי שבוחרת ללדת בבית את המענק המגיע לה. מענק הלידה נועד לכסות הוצאות ראשוניות עבור הילוד, והמקום שבו האם בוחרת ללדת אינו רלבנטי לעניין. מחקרים מראים כי ההצדקה הרפואית אינה תקפה כאשר מדובר בהריון בסיכון נמוך המלווה על ידי מיילדת, ואסור למנוע מאשה לבחור באפשרות האישית הטובה ביותר בשבילה באמצעות סנקציה כלכלית. יש מקום לאלטרנטיבה של לידה ביתית ועלינו כמחוקקים לדאוג לבטיחות לידות אלה באמצעות החזר כספי בגין שימוש במיילדת מוסמכת".

מענק הלידה מסתכם כיום ב-1,751 שקל עבור הילד הראשון במשפחה, 788 שקל עבור הילד השני ו-525 שקל בגין כל ילד נוסף. כיום מתקיימות בישראל בין 600 ל-800 לידות בית מדי שנה, כלומר תשלום של 1,751 שקלים לכל היותר ללידה יחייבו תוספת תקציב שנתית מקסימלית של 1.4 מיליון שקל.

הצעות חוק דומות בעיקרן הונחו על שולחן הכנסת השמונה-עשרה על ידי חברת הכנסת זהבה גלאון (פ/4349/18) ועל שולחן הכנסת התשע-עשרה על ידי חברת הכנסת זהבה גלאון וקבוצת חברי הכנסת (פ/851/19).