בעתירה נטען: חוק החרם הוא בלתי חוקתי ואנטי דמוקרטי, מטרתו היא להשתיק כל ביקורת נגד מדיניות הממשלה בשטחים הכבושים. במקביל משיקה "שלום עכשיו" קמפיין ראשון הקורא לחרם על התנחלויות - לכאורה, בניגוד לחוק

תנועת גוש שלום, אשר הייתה הראשונה להנהיג חרם על מוצרי התנחלויות עוד בראשית שנות ה-90, הגישה היום (שלישי, 12.7) עתירה לבג"צ לביטול חוק החרם, שאושר אמש במליאת הכנסת. את העתירה הגישו אורי אבנרי ותנועת גוש שלום באמצעות עורכי הדין גבי לסקי ונרי רמתי.

בעתירה מוסבר כי החוק פוגע בעקרונות הבסיסיים של הדמוקרטיה: "חוק החרם מהווה נדבך נוסף של נסיון הרוב הפרלמנטארי בישראל, להשתיק כל ביקורת כנגד מדיניות הממשלה בכלל ומדיניות הממשלה בשטחים הכבושים בפרט ולמנוע שיח פוליטי פתוח ומפרה, המהווה התשתית לקיומו של המשטר הדמוקרטי" (ס' 7).

בהמשך, נטען כי "השתקת קולו א-פריורי של צד אחד על ידי צד אחר, מהווה פגיעה ממשית בחופש הביטוי וסממן ברור להיחלשותו של המשטר הדמוקרטי." (ס' 32)

בעתירה נטען כי "חוק החרם הינו חוק בלתי חוקתי ואנטי דמוקרטי, באשר הוא פוגע פגיעה קשה בזכות לחופש הביטוי, ובזכות לשוויון שהן זכויות יסוד של אזרחי מדינת ישראל" (ס' 11) – פגיעה אשר איננה מידתית ואיננה למטרה ראויה, כפי שנדרש מחוקי היסוד המגנים על זכויות אלו.

בנוסף, נטען בעתירה כי החוק גורם לפגיעה חמורה בחופש העיסוק של חברות, מאחר והוא יגרום לטשטוש ההבדל בין מוצרים המיוצרים בישראל לאלו שבשטחים הכבושים: "חברות המעניינות לפרוץ לשווקים בחו"ל להגדיל את תפוצתן, ישראליות והכנסותיהן, עשויות להידרש ולהתחייב כי הן אינן מייצרות או רוכשות מוצרים מן השטחים ואינן פועלות בהם. סעיף 4 לחוק החרם יביא לכך כי ימנעו מהן הטבות כלכליות משמעותיות מצידה של המדינה." (ס' 59)

בעתירה מוצגת הטענה, לפיה החרם הוא כלי לגיטימי בשיח הדמוקרטי, אשר אין להגבילו. לשם כך מועלות דוגמאות שונות, החל מהחרם החרדי על מסעדות שאינן כשרות, וכלה בחרם הקוטג' וחרם ועדי העובדים בישראל על התיירות לטורקיה.

זאת, לצד דוגמאות היסטוריות לחרמות שהובילו לשינוי פוליטי ותודעתי, כגון: החרם אשר הטיל מהטמה גאנדי על מוצרים בריטים, חרמות הקהילה האפרו-אמריקאית בארה"ב בשנות ה- 60 כנגד ההפרדה הגזעית, ועוד.

על כן, נטען בעתירה כי החוק פוגע בעקרון השוויון, שכן הוא מיועד לפגוע בזכותם של מתנגדי הכיבוש להפעיל חרם אידיאולוגי, בעת שחרמות אחרות על בסיס אידיאולוגי ימשיכו ללא מפריע, כגון: חרם על אמנים שלא שירתו בצה"ל, זמרים בני הקהילה הגאה, או מפעלים שאינם שומרי שבת.

פעיל גוש שלום, הח"כ לשעבר אורי אבנרי אמר כי: "חוק החרם הוא כתם שחור על ספר החוקים של מדינת ישראל, וכולי תקווה כי בג"צ יכריע כנגדו, ויציל מה שנותר מהדמוקרטיה הישראלית."

תנועת שלום עכשיו תציג את הקמפיין החדש הקורא לחרם על מוצרים מההתנחלויות. בקמפיין "יככבו" מוצרים כמו שמן זית "אחיה", יקב "פסגות" וחלוה אחוה", כאשר לראשונה בתולדות שלום עכשיו, תושמע קריאה ישירה לחרם על מוצרים אלו.

"נחתים אנשי ציבור על כרזה הקוראת לחרם כללי על מוצרי ההתנחלויות. שלום עכשיו אינה רואה בחוק כראוי לעבור כל מבחן משפטי ועל כן, החל מהיום ב-17:00 נתחיל לפעול כנגדו." אמרו בשלום עכשיו.