כלים

שר החינוך ויו"ר קרן וולף, גדעון סער הכריז היום, שני, על זוכי פרס וולף לשנת 2012 במדעים ובאומנויות. ההודעה על הזוכים ניתנה לראשונה מאז נוסדה קרן וולף (1976) באירוע פומבי שהתקיים במעמד השר במוזיאון ארץ ישראל תל אביב. חמשת הפרסים, בסך 100 אלף דולרים כ"א, יתחלקו השנה בין 10 זוכים מ- 3 מדינות: ישראל, ארצות הברית, גרמניה ואנגליה

מאסטרו פלאסידו דומינגו

הפרסים יוענקו בחמישה תחומים: במדעים בתחומי הפיזיקה, מתמטיקה, רפואה וכימיה. בתחום האומנויות יינתן בתחום המוסיקה. הענקת הפרס תתקיים ב- 13 במאי 2012 בטקס במשכן הכנסת במעמד נשיא המדינה מר שמעון פרס.

שר החינוך ויו"ר קרן וולף, גדעון סער, הודיע על בחירת הזוכים ובירך: "ההכרזה על זוכי פרס וולף לשנת 2012 היא יום חג לקהילת המדעים והאומנויות בישראל ובעולם. הזוכים היום מצטרפים לשורה מכובדת של טובי המדענים והאמנים שזכו בפרס יוקרתי זה. פעילותה של קרן וולף ומעמדה הבינלאומי מבטאים את מקומה של ישראל כמובילה במדע ובמחקר מתקדם. בקדנציה הנוכחית אנו משקיעים בקידום המצוינות המחקרית מתוך נחישות לשמור ואף לחזק את מעמדנו בחזית המחקר העולמי, דבר החיוני לעתיד ישראל. גם השנה התברכנו בזוכה ישראלי- מדינת ישראל תרמה לאורך השנים ותורמת תרומה משמעותית למצוינות המדעית והאינטלקטואלית".

זוכי פרס וולף לשנת 2012 ונימוקי השופטים:

פיסיקה

פרופ' יעקב בקנשטיין, מכון רקח לפיסיקה מהאוניברסיטה העברית בירושלים - "בזכות עבודתו על גופים אסטרונומיים מסיביים מאד, הקרויים "חורים שחורים". הוא הראה כי יש לגופים אלה תכונה סטטיסטית-תרמודינמית, הקרויה אנטרופיה. זאת, למרות שהדינאמיקה הפנימית של גופים אלה איננה ידועה. עבודה זו פתחה שדה מחקר של דינאמיקה של חורים שחורים, מחקר שהיה לאבן פינה בתחומי הפיסיקה העיונית של כבידה קוונטית ומיתרים".

מתמטיקה

פרופ' מייקל אַשבאכר (Michael Aschbacher), המכון הטכנולוגי של קליפורניה, פסדנה, קליפורניה, ארה"ב – "העמיק מאוד את הבנתנו של חבורות סופיות. העומק והרוחב של הבנתו של פרופסור אשבאכר את החבורות הסופיות בכלל ואת החבורות הסופיות הפשוטות בפרט והעצמה המתמטית שהוא הפעיל בחקירתן הם מדהימים."

פרופ' לואיס א' קפארלי (Luis A. Caffarelli), אוניברסיטת טקסס, אוסטין – טקסס, ארה"ב – "עשה עבודה בסיסית, מקורית, מלאת חזון ויוצאת דופן בתחום משוואות דיפרנציאליות חלקיות, בפרט ברגולריות של משוואות אליפטיות ופראבּוליות, בעיות שפה חופשית ויישומים במכניקת הנוזלים."

רפואה

לפרופסור רונלד מ' אוונס ((Ronald M. Evans, ממכון סאלק למחקר ביולוגי, לה-הויה, קליפורניה, ארה"ב – "בזכות התגלית של משפחת-על של גנים המקודדים לקולטנים גרעיניים ובזכות הבהרת מנגנון פעולתם האוניברסאלי – תהליך של ביטוי גנים מבוקר אשר קובע כיצד הורמונים ליפּופיליים, ויטמינים ותרופות מווסתים תהליכים מטבוליים שונים...עבודתו כוננה את הבסיס לבקרת ביטוי גנים בפיסיולוגיה, והובילה לגילוי מסלולים פיסיולוגיים חדשים ולגילוי דור חדש של תרופות לטיפול במחלת הסרטן, מחלות מטבוליות שונות ומחלות ניוון שרירים."

כימיה

פרופ' א. פאול אליויסטוס (A. Paul Alivisatos), אוניברסיטת ברקלי, קליפורניה, ארה"ב – "על פתוח הכימיה הפיסיקלית הבסיסית של גבישים ננו-מטריים ועל הדגמות של שימושיהם בדימות ביולוגי"

פרופ' צ'רלס ליבר (Charles Leiber), אוניברסיטת הרווארד, בוסטון, ארה"ב - על פיתוח שיטות חדשות ליצור ולשליטה על הצורה וההרכב של חוטים ננו-מטריים, על אפיון תכונותיהם הפיסיקליות ועל הדגמת שימושים מבטיחים בהם.

מוסיקה

מאסטרו פלאסידו דומינגו (Placido Domingo), בתי האופרה של וושינגטון ושל לוס אנג'לס, ארה"ב – "פלסידו דומינגו הוא מגדולי הטנורים בכל הזמנים. הוא הופיע בתפקידים ראשיים ב-128 אופרות בהופעות מסביב לעולם. הרפרטואר שלו מקיף יצירות מהמאה השמונה-עשרה המוקדמת ועד לוואגנר ואופרות בנות זמננו. מתחילת הקריירה שלו, פלאסידו דומינגו הראה גם מסירות לישראל ולמטרות הומאניטריות שונות. דומינגו היה פעיל במיוחד בעידוד אמנים צעירים, ונטל יוזמה כשגריר של ארגון "Hear the World" העוסק בשמיעה ואובדן שמיעה. פלאסידו דומינגו הוא זמר טנור נודע בקולו הרבגוני והחזק, השומר על צלילותו וזכּותו בכל המנעד".

יצויין, כי בשנים 1962-1965 הופיע דומינגו באופרה הישראלית, שבה החל את דרכו המקצועית. זכייתו של דומינגו בפרס וולף היא הראשונה בתולדות קרן וולף שניתנת לאמן בתחום הביצוע הווקאלי.

סר סיימון ראטל (Sir Simon Rattle), התזמורת הפילהרמונית של ברלין, גרמניה – "סר ראטל הינו דמות בינלאומית מובילה בקרב המנצחים בני זמננו. שמו יצא לתהילה כפרפקציוניסט בביצוע מיגוון רחב של יצירות מוסיקליות, והוא מוערך ברחבי העולם על ידי המוסיקאים שניגנו תחת שרביטו וקהל המאזינים כאחד. סר ראטל נחשב לאחד ויחיד ברוחב ההיקף של הרפרטואר אותו הוא מבצע ברמה כה גבוהה. עבורו, בולז וברנשטיין הם בעלי אותה החשיבות כמו ברהמס ובטהובן. הוא הוכיח תובנה חודרת למוסיקה מתקופות שונות ושימוש בכלים אותנטיים, וכתוצאה מכך הגיע למקומות בהם רבים מהמנצחים אינם מעיזים לדרוך."

פרס וולף מוענק מדי שנה על ידי קרן וולף בחמישה תחומים. ארבעה בתחומי המדעים ואחד בתחום האמנויות על-פי רוטציה קבועה. הפרס ניתן לאנשי מדע ולאמנים נודעים "על תרומה ייחודית למען האנושות ולמען יחסי ידידות בין העמים, בלי הבדלי אזרחות, גזע, צבע, דת, מין או השקפה פוליטית". עד היום נבחרו 272 מקבלי פרס מ- 23 מדינות.

פרס וולף זוכה למוניטין בין-לאומי יוקרתי מאד. בתחומי המדעים המדויקים הוא נחשב לשני בחשיבותו בעולם אחרי פרס נובל. בתחום האומנויות נחשב הפרס לחשוב ביותר. למעלה מ- 33 אחוז מזוכי פרס וולף הוכתרו בהמשך כחתני פרס נובל בתחום המדעים המדויקים, החופפים לשני הפרסים (רפואה, פיזיקה וכימיה).

עם זוכי פרס וולף בתחום המדעים המדויקים נמנים פרופ' אברהם הרשקו, פרופ' עדה יונת ופרופ' דן שכטמן. בין זוכי פרס וולף בתחום האומנויות: זובין מהטה, איזיק שטרן, דניאל ברנבוים וריקרדו מוטי.

עדכונים אחרונים

ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
נוב 30, 2023

שליטה באמנות האנימציה: המשמעות של קורסי אפטר אפקטס במכללות לאנימציה

בתחום כמו אנימציה, חשוב להישאר מעודכנים תמיד. ככל שהתעשייה מתפתחת, כך גם הכלים והטכניקות…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…
אוג 03, 2023

מה חשוב ללמוד כשיוצאים לעבודה בהייטק

בעולם הטכנולוגיה המתפתח במהירות, חיוני להישאר בקדמת העקומה ולהצטייד בכישורים ובידע…
מרס 01, 2023

כל מה שחשוב לדעת על לימודי ניהול

תוכנית הלימודים בתואר ראשון בלימודי ניהול עוסקת בתיאוריות ובפרקטיקות של הניהול העסקי.…
ינו 16, 2023

סטודנטים? כך תקלו על עצמכם בתואר

לימודי תואר ראשון הם חוויה מרתקת ומעצימה, אבל גם תובענית מאוד.