נציגים מטעם קרובי משפחת מוכר הבית בחברון פנו לנציגות האיחוד בבקשה לעצור את מימוש גזר דין המוות שהוטל עליו. שגריר האיחוד ל'מקור ראשון': "אנו מתנגדים לגזר דין מוות בכל מדינה בעולם. נבדוק את המקרה באופן אישי"

שגריר האיחוד האירופי בישראל אנדרו סטנלי קיבל לידיו מכתב מנציגי קרובי משפחתו של מוחמד אבו שהלה, המתווך הפלשתיני שמכר את בית המכפלה בחברון. במכתב, שתוכנו הגיע לידי אסף גיבור הכתב לענייני ערבים של העיתון 'מקור ראשון' ונחשף לראשונה ביום שישי בעיתון, הם מבקשים משגריר האיחוד האירופי להתערב בעניינו של אבו שהלה, שנידון לגזר דין מוות בידי מנגנוני הביטחון הפלשתיניים, ללא משפט מסודר וללא ייצוג משפטי.

ממידע שהגיע לידי 'מקור ראשון' עולה כי משפחתו של אבו שהלה מתגוררת ברמאללה, ועובדה זו לצד המצב הכלכלי של המשפחה לא מאפשרים לה לצאת בקריאה פומבית לצדק, מחשש להתנכלויות מצד הרשות הפלסטינית.

"מוחמד הוא קצין לשעבר ברשות הפלשתינית שפרש לעסקים פרטיים. הוא נשוי לשתי נשים, ומהן יש לו 7 ילדים", מפרטים הנציגים במכתב. "בחודשים האחרונים הוא מוחזק במטה מנגנוני הביטחון ברמאללה ועובר חקירות שכוללות עינויים פסיכולוגיים ופיזיים. מדובר באדם חולה, הסובל מסוכרת וממחלות לב וזקוק לתרופות באופן מידי. אנחנו מבקשים ממך להתערב בעניין ולשלוח משלחת שתבחן את מצבו הרפואי ותספק לו את התרופות שהוא זקוק להן".

עוד מגלים כותבי המכתב כי אבו שהלה הודה בחקירות שרכש את בית המכפלה עבור היהודים, אך הוא לא מקבל סיוע משפטי ועונשו נגזר: "אף על פי שהודה כי מכר בית ליהודים, הוא נידון בידי מנגנוני הביטחון הפלשתיניים למוות על העברה שביצע".

במכתב מתייחסים הנציגים להכחשות מצד גורמים ברשות הפלשתינית לגבי הידיעות על גזר הדין  החמור שהוטל על אבו שהלה, ומבקשים לאפשר להם ליצור איתו קשר: "הרשות הפלשתינית מכחישה שגזר דין כזה הוטל על אבו שהלה, אבל הם לא מאפשרים לנולבקר אותו או ליצור איתו קשר. הם גם מונעים ממנו זכות לייצוג משפטי. אנחנו מבקשים ממך להתערב בעניין כדי להציל את חייו של מוחמד", חתמו את המכתב.

בחקירתו הודה אבו שהלה במיוחס לו. בציטוטים מההודאה, שפורסמו לראשונה ב'מקור ראשון', נכתב כי הוא "פעל בשירות המוסד והשב"כ בשנת 2006".

גורמי ביטחון בעבר העריכו כי המשפט הזה שורבב להודאתו, ככל הנראה כדי לאפשר לרשות הפלשתינית להגדיר את אבו שהלה לא רק כמוכר נכס ליהודים, אלא כמרגל שדינו לפי חוק משתפי הפעולה הוא מוות.

שגריר האיחוד אמר ל'מקור ראשון' כי יבדוק את העניין באופן אישי. הוא הגיב גם לעצם העובדה שקיים עונש מוות ברשות הפלשתינית, ואמר כי "לאיחוד האירופי מדיניות ברורה בעניין עונשי מוות והיא התנגדות מוחלטת לעונש שכזה בכל מקום שהוא. בעבר אף התבטאנו בחריפות בנוגע לעניין".

השגריר אמר עוד כי אין ברשותו מידע ספציפי על מקרים שבהם נגזר דין מוות על פלשתינים: "אני לא יודע בדיוק מה קורה ברשות הפלשתינית בנושא גזר דין המוות, ובכוונתי להיות בקשר עם עמיתיי במזרח ירושלים כדי להבין אילו שיחות הם מקיימים עם הרשות הפלשתינית בנושא. אנחנו נגד גזר דין מוות, ובכוונתנו לבדוק את המקרה באופן אישי".