"לאף אחד, ובעיקר לא לממשלה, לא איכפת מהעניים" אמר מנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר פרופ' יוחנן שטסמן בדברו היום בכנס על הזיקנה במאה ה-21 שנערך במכללה האקדמית נתניה

כלים

בהתייחסו ל"דו"ח העוני" שפורסם השבוע הוסיף פרופ' שטסמן כי הממשלה לא אוכפת את חוקי העבודה ובראשם שכר המינימום כשבו בזמן שפערי השכר בישראל הם מהגבוהים בעולם. לדבריו, הממצא החמור ביותר ב"דו"ח העוני" הוא הגידול במספר העניים במשפחות שבהן לפחות אחד מבני הזוג עובד ושכרם פחות משכר המינימום. פרופ' שטסמן הזהיר מפני כוונת האוצר להקפיא את הקצבאות כפי שעולה מתקציב המדינה החדש. פרופ' שטסמן המשמש כיום כראש המערך לגריאטריה בביה"ח הדסה בהר הצופים בירושלים הציג מחקר על אלמנטים המשפיעים על אריכות ימים.

במחקר נבדקו כאלפיים איש מגיל 70 ועד לגיל 90. ע"פ הממצאים אין הבדל רפואי בין אשכנזים לספרדים. ההבדל בין הנשאלים היה בהשכלה ובהשתכרות. אנשים סוכרתיים מקצרים את חייהם. בגיל 80 18% מהאוכלוסייה סוכרתיים, 98% מגלאי 80 סובלים מייתר לחץ דם. מי שלא רואה טוב ימות בגיל צעיר בשל חשיבות הראייה לחייו התקינים של אדם. לאנשים מבוגרים חשובה הפעילות הגופנית. מבין אנשים שאינם פעילים גופנית 23.4% נפטרו ומבין אלה שהלכו כל יום שעה רק 3.8% נפטרו. אנשים בגיל 70 שעובדים או מתנדבים מאריכים חיים. ע"פ הממצאים אין קשר בין תפקוד הלב לבין פעילות גופנית המסקנה: הפעילות החברתית של אדם היא שמאריכה את חייו של הקשיש.

לדברי יו"ר הסתדרות הגמלאים גדעון בן- ישראל קצבאות הזיקנה בישראל הן כשליש מהממוצע בארגון ה- OECD והן מהוות 2.7% מהתוצר הגולמי (תמ"ג) לעומת 6.5% במדינות המפותחות החברות בארגון ה- OECD. בנוסף כרבע מהקשישים בישראל מוגדרים עניים לעומת 13.3% בארגון הבינלאומי. שאליו הצטרפה ישראל לאחרונה.

פרופ' עמיאלה גלוברזון ממכון ויצמן אמרה בכנס כי מחקרים מלמדים כי מי שמגיע לגיל מאה אוכל אוכל דל קלוריות, ויש לו בסיס של תורשה (גנים) שמונעים מחלות. בבני מאה ומעלה יש תאי גזע שמאפשרים אולי לשתול תאי- גזע כאלה כדי לשקם איברים שנפגעו בגוף. יו"ר אשל פרופ' יצחק בריק אמר כי אוכלוסיית הקשישים תכפיל עצמה עד 2030 ותגיע ל- 1.4 מיליון איש,כרבע מהקשישים סובלים מאלימות. את באי הכנס ברכו נשיא המכללה פרופ' צבי ארד, דיקן ביה"ס למדעי ההתנהגות פרופ' אהרון צינר ומארגנת הכנס ד"ר אביבה קפלן.