ועדת החינוך של הכנסת תדון מחר (רביעי, 10 בנובמבר, בשעה 10:00) בתנאי החזקת התרנגולות המטילות. לאחר שהח"כים סירבו לאשר את כליאת התרנגולות בכלובים, תעבור הוועדה לדון בסוגיה מטרידה לא פחות: האם מותר להרעיב תרנגולות למשך שבועיים, כנהוג כיום בתעשיית הביצים בישראל? הממונה לשעבר על חוק צער בעלי-חיים: "ההרעבה היא התעללות ברוטאלית". פעילי אנונימוס יפגינו מול הכנסת

כלים

המאבק על תנאי המחיה של התרנגולות נמשך. ועדת החינוך של הכנסת צפויה לדון מחר (רביעי) בשאלה האם יש להתיר ללולנים להרעיב את התרנגולות המטילות לתקופה המגיעה עד כשבועיים בשנה. ההרעבה נועדה לגרום לתרנגולות להלם פיזיולוגי וכך להעלות את תפוקת הביצים כאשר קצב ההטלה יורד. התרנגולות המורעבות מאבדות את נוצותיהן ורבות מהן אינן שורדות את ימי הרעב. באירופה הרעבת התרנגולות אסורה. בישראל, צוות מקצועי של משרד החקלאות בראשות ד"ר שמעון פוקמונסקי המליץ להפסיק את ההרעבה עוד ב-2008. בנוסף להתנגשותה הברורה עם חוק צער בעלי-חיים, ציין הצוות גם סיבות כלכליות גרידא לביטול ההרעבה. בניגוד להמלצות הצוות שהוא עצמו מינה, מתעקש משרד החקלאות להתיר בתקנות את ההרעבה.

ד”ר חגי אלמגור, לשעבר הממונה על חוק צער בעלי-חיים: “חוק צער בעלי-חיים מיועד למנוע התעללות בבעלי-חיים. ההנשרה הכפויה היא ללא ספק התעללות. זה מעשה חמור מאין כמוהו למנוע מבעל-חיים מזון במשך תקופה ממושכת. אם מתירים מעשה התעללות ברוטאלי וחצוף שכזה, הרעבה מכוונת למשך ימים, אז אין שום טעם בתקנות הללו".

זו הפעם החמישית שוועדת החינוך של הכנסת מתכנסת לדון בתנאי החזקת התרנגולות. ארבעת הדיונים שהתקיימו עד כה התמקדו בוויכוח על לולי התרנגולות החדשים, אשר ייבנו בקרוב במימון ציבורי בגובה 350 מיליון ש”ח. בדיונים סירבו הח"כים לאשר את הצעת משרד החקלאות להקים כלובי-סוללה, אשר נאסרו לשימוש ב-31 מדינות בעולם, ובסוגיה זו טרם הושגה הסכמה. הצעת משרד החקלאות נתקלה בהתנגדות מצד קואליציה מפתיעה של ארגוני בעלי החיים ונציגי הלולנים – ועד הפעולה להצלת הלול המשפחתי, המייצג 2,200 משפחות בגבול הצפון.

לפי טיוטת התקנות המונחת על שולחן הוועדה, בלולים שיוקמו ייכלאו התרנגולות למשך כל חייהן, בכלובים המותירים לכל תרנגולת שטח זעום של 550 סמ"ר בלבד (פחות מעמוד A4). בכלוב הצפוף רצפת רשת אלכסונית. התרנגולת אינה מסוגלת למתוח כנף וכל תזוזה משמעה רמיסת תרנגולות אחרות. התקנות מציעות לקיים בשנת 2022 רפורמה נוספת שבה ישודרגו הלולים לכלובים מעט פחות צפופים (750 סמ"ר לתרנגולת, 25x30 ס"מ), אולם משרד החקלאות לא מסר את הנתונים המדויקים באשר לעלות השדרוג, המוערכת במאות אלפי שקלים.

עו"ד יוסי וולפסון: “אין שום טעם להקים היום לולים חדשים, ומחר בבוקר לבנותם מחדש. זה בזבוז אדיר של כספי ציבור, אשר יפגע בתרנגולות וייאלץ לולנים שלא יצליחו לעמוד בהוצאות לפרוש מהענף לטובת בעלי הון. יתרה מזאת: הקמת כלובים בסטנדרט הנמוך מהתקן האירופי אינה מתיישבת עם חוק צער בעלי-חיים ותיפסל בבג"ץ. אם כבר בונים לולים חדשים, יש לעבור ללולים ללא כלובים – לולי מעוף".

כיום שליש מהלולים באיחוד האירופי הם לולים ללא כלובים. לפי דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בשוויץ 100% מהלולים הם ללא כלובים, באוסטריה 90%, בגרמניה 62%, בשבדיה 60%, בהולנד 50%, בדנמרק 48% ובבריטניה 42%.