אנרגיה מתחדשת היא כבר מזמן לא קוריוז או טרנד חולף אלא מקור אנרגטי חשוב מאין כמוהו שהולך ותופס חלק יותר ויותר נרחב במפת צריכת האנרגיה הגלובאלית. כך, למשל, בהסתמך על הנתונים שפורסמו בשנה החולפת על ידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, האנרגיה המתחדשת על מכלול רבדיה, אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח ואנרגיה הידרואלקטרית, היוו 22% מכלל האנרגיה העולמית.

כלים

צריכת האנרגיה המתחדשת נמצאת בעלייה מתמדת

הנתון האחרון שראה אור בשלהי 2014 מצטרף לנתונים נוספים המשקפים עלייה מדורגת בהיקף השימוש באנרגיה הסולארית מכלל הצריכה. לשם המחשה, ב-2012 אנרגיה מתחדשת תרמה 21% מכלל האנרגיה העולמית וב-2007 עמד שיעור התרומה של מקורות האנרגיה המתחדשת למכלול כולו על 18%. הנתון המעודכן לשנת 2014 מציב את האנרגיה המתחדשת הלכה למעשה כמקור אנרגטי ראשון במעלה – והמוביל בתחומו לצד הגז הטבעי. ואולם, בהתחשב בעובדה שמרבית האנרגיה המתחדשת שבה עושים שימוש בפועל מוקצית לענפי התחבורה הפקת החשמל, הרי שהדו"ח מצביע על כך שתרומתה של האנרגיה המתחדשת לענפי החימום והקירור והישירים צפוי לעלות ב-2020 ל-9% בלבד, עלייה של אחוז בודד בהשוואה ל-8% ב-2013.

המחוקקים שמערימים קשיים על הפיתוח

לדבריה של מריה ואן דר-הויבן מסוכנות האנרגיה הבינלאומית "האנרגיה המתחדשת היא חלק חשוב ובלתי נפרד מהביטחון האנרגטי בעולם כולו אך דווקא כשהיא הפכה ליותר ויותר כדאית בפרספקטיבה כוללת של עלות מול תועלת, הרי שבשווקים מסוימים השימוש בה מוטל בספק בגלל שמחוקקים מסוימים מערימים קשיים רגולטוריים מתמשכים הפוגעים בכושר התחרותיות של האנרגיה המתחדשת". על פי התחזיות שהוצגו על ידי מגוון רחב של מומחי אנרגיה ברחבי תבל, שיעור התרומה של האנרגיה המתחדשת צפוי לגדול לכ-25% עד שנת 2020. ואולם, המומחים אף הזהירו מבעוד מועד כי השימוש באנרגיה מתחדשת עלול להיתקל במכשול הנסמך כאמור על קשיים וסיבוכים רגולטוריים במדינות שונות.

גם היקף ההשקעה באנרגיה המתחדשת צפוי לעלות

בחלק אחר של אותו הדו"ח אשר ראה אור בחסות הסוכנות הממוקמת בפריז, מבקשים מומחי הארגון להעניק תחזית בדבר היקף ההשקעות בפיתוח האנרגיה הסולארית – והתוצאות מרשימות למדי.

על פי האמור בדו"ח, עד שנת 2020 ההשקעה השנתית בתשתיות אנרגיה מתחדשת צפוי לעמוד על כ-230 מיליארד דולר בשנה וזאת למשל בהשוואה ל-250 מיליון הדולרים שהושקעו בשנת 2013. הפיחות הצפוי נובע בין היתר כתוצאה מהירידה המסתמנת בעלויות ליחידה. לבסוף, ניתן לומר כי מהתמונה המתגבשת ברחבי תבל עולה מסקנה אחת ברורה מאוד: במידה וכמות המחוקקים שיבקשו לסכל את השימוש באנרגיה מתחדשת תפחת, הרי שדרכה אל עבר פסגת המקורות האנרגטיים סלולה.

למען אזרחי העולם כולו ושר ארוכת הטווח של כדור הארץ עליו אנו חיים, כל שנותר לנו לקוות הוא שכך אכן יהיה.