כלים

יום הסביבה בכנסת הגיע לסיומו עם אישורה בקריאה טרומית של הצעת חוק מרשם לאומי לשחרור כימיקלים לסביבה ולהעברתם - הצעה מהפכנית בתחום התנהלות המדינה עם חומרים מסוכנים. השר להגנת הסביבה, ח"כ גלעד ארדן אמר במליאה: "הצעת החוק חשובה ביותר ובמרכזה – מנגנון שקיפות ושיתוף ציבור. אני מודה בשמי ובשם כל מי שהסביבה חשובה לו לח"כ חנין על פועלו בתחום זה"

הצעת חוק "הגנת הסביבה – מרשם לאומי לשחרור כימקלים לסביבה ולהעברתם" של ח"כ חנין וח"כים נוספים תמסד מאגר מידע פתוח ונגיש לציבור אודות פליטת חומרים מסוכנים. באופן זה יכול הציבור (ארגונים ועמותות, האקדמיה, הרשויות, הציבור הרחב, ועוד) לקבל מידע שעד היום לא היה נתון בפניו.

מידע זה יכול לשמש את הציבור בגיבוש עמדה סביבתית, סדרי עדיפויות לטיפול, "בהדלקת נורות אדומות" בנוגע למפגעים סביבתיים בכוח או בפועל, בקביעת מדיניות, ועוד. יישומו של חוק זה הינו אחת הדרישות שהציב ה OECD כתנאי להצטרפות ישראל. החוק עשוי להוות תמריץ לתעשייה להפחית את כמויות הזיהום שהיא פולטת. חשיבות חוק זה היא קריטית להתמודדות ישראל עם בעיות סביבתיות בכל הקשור לטיפול בחומרים מסוכנים.

ח"כ חנין אמר עם אישור הצעת החוק בקריאה טרומית במליאה: "אישור החוק הוא צעד עצום קדימה להתמודדות עם תחום החומרים המסוכנים בישראל, שעד כה פיגר בצורה קשה אחרי המקובל בעולם. החוק המוצע הוא הסדר כולל, מעמיק ומתקדם שיעמיד את ישראל בשורה אחת עם המדינות המתקדמות בעולם. אני מקווה שהמשך קידום החוק בכנסת, בתאום עם השר להגנת הסביבה ועם משרדי הממשלה האחרים, יהיה מהיר ונגיע להסדר שיגן באמת על הסביבה והבריאות של כולנו".

עשרות ראשי ארגונים ומאות פעילים מארגוני הסביבה מכל הארץ עלו לירושלים ביום זה, והפגינו את כוחם הציבורי במסדרונות הכנסת.

בין הדיונים שהתקיימו היום - ועדת הפנים והגנת הסביבה דנה בנושא זיהום הים, ועדת הכלכלה דנה בנושא במכסות האנרגיה הסולארית, ובועדת המדע והטכנולוגיה דנו בעתיד המגוון הביולוגי בישראל. לצד זאת נושא התחבורה הציבורית נדון בועדת הכספים ובועדת העבודה, הרווחה והבריאות בחנו את הודעת ארגון הבריאות העולמי בנוגע לסכנות השימוש במכשירי טלפון.

כנס השדולה הסביבתית חברתית עסק בשאלת משאבי הטבע של ישראל- מי מרוויח מהם ומי מפסיד. במהלך הכנס קרא ח"כ חנין, יו"ר השדולה להגדיל את נתח הציבור בהכנסות ממשאבי הטבע ולשים קץ למצב בו הטייקונים נהנים מהרווחים והציבור והסביבה בישראל סופגים את הנזקים הנובעים מהפקת המשאבים. ארגונים סביבתיים, ח"כים ושרים קראו להגביר את הרגולציה הסביבתית בעת הפקת משאבי טבע ולצמצם את הפגיעה הסביבתית והבריאותית הנשקפת מהם.

בדיון הוצג הדו"ח של אדם טבע ודין בנוגע להפרטות של משאבי הטבע לצד דו"ח של פרופ אלון טל אודות מצבם של ארגוני הסביבה. נאור ירושלמי מנכל חיים וסביבה קרא לשנות את תהליכי ההחלטות ביחס למשאבי הטבע,להפכם לשקופים וברורים, תוך שיתוף הציבור הרחב והארגונים האזרחיים המייצגים אותו, והוסיף - "החלטות חשאיות-טיבן להיחשף, וקשרי הון – שלטון טיבם להגיע לחדרי החקירות".

בדיון השדולה הסביבתית אמר ניר פפאי, סמנכ"ל שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע: "הפקת אוצרות הטבע, הגז הנפט, המחצבים והמינראליים של ישראל מתבצעת היום על ידי חברות פרטיות גדולות ונשאלת השאלה האם המדינה מסוגלת לאכוף את המדיניות שלה על אותן חברות, שהשורה התחתונה מבחינתן מסתכמת ברווח. אנחנו בספק. ללא מדיניות ברורה ורגולציה נחושה מצד המשלה - משאבי הטבע של כולנו בסכנה."

במהלך הדיון בשדולה נחשפו נתונים חדשים אודות הסכנה הרדיואקטיבית הנשקפת לתושבי הדרום משאיפת אבק הפוספטים במידה ויצא לפועל המכרה בשדה בריר, ח"כ חנין אמר בנושא זה: "בשדה בריר הולכים ומצטברים נתונים מדאיגים ביותר על סכנות בריאותיות קשות שעלולה כריית הפוספטים לגרום לתושבי ערד, אל פורעה, כסיפה והסביבה. אני קורא למבקר המדינה לחקור עד תום את הטענות בדבר מעורבות משרד ראש הממשלה בקידום הפרויקטים של חברות האחים עופר. אסור לאפשר לאינטרסים כלכליים לדרוס את חוות הדעת המקצועיות ובהן זו של מומחי משרד הבריאות. אסור להפקיר את תושבי האזור ואת בריאותם".