ביום ראשון ה3.4 תדון וועדת השרים לאנרגיה מתחדשת בהקצאת מכסות נוספות לשוק האנרגיה הסולארית, להן מחכה השוק המתפתח כבר כשנתיים. כעת מתברר לחברות הקטנות והבינוניות, כי לפי הצעת ההחלטה שהוגשה לממשלה, כל המכסות החדשות יוקצו לארבעת תאגידי הענק השולטים ברוב השוק. ליצרנים הקטנים והבינוניים, המתבססים על שימוש בגגות, כלל לא יוקצו מכסות חדשות. המשמעות: פגיעה סביבתית וסגירתן של החברות הקטנות תוך כדי פיטוריהם של כ- 3,600 עובדים

כלים

החברות הסולאריות הקטנות והבינוניות יוצאות למאבק, יחד עם פעילים סביבתיים וחברתיים, כנגד החלטת הממשלה שעתידה להתקבל ביום ראשון ה- 3.4 .

לפי ההצעה, שגובשה ע"י משרד התשתיות, תאושר מכסת ייצור של 500 מגה ואט מאנרגיה סולארית, כולם באמצעות "מתקנים לייצור חשמל המחוברים לרשת ההולכה" – כלומר, שדות ושטחים פתוחים שיכוסו בפאנלים סולאריים. למתקנים העובדים באמצעות רשת האספקה – כלומר, פאנלים סולאריים המוצבים על גגות, לא אושר אפילו מגה וואט אחד.

המשמעות בפועל היא העברת כל המכסות החדשות ל- 4 חברות הענק הפועלות כיום ב"שיטת השדות", הבאה על חשבון שטחים פתוחים. לחברות הישראליות הקטנות יותר, הפועלות באמצעות "שיטת הגגות", לא יאושר למעשה להרחיב את פעילותן.

במטה המאבק של החברות הסולאריות הקטנות, המוקם בימים אלו, טוענים כי מדובר בהחלטה שערורייתית, שתגרום לסגירתן ולפיטוריהם של כ- 3,600 עובדים. לחברות הסולאריות הראשונות שהודיעו על חבירתן למטה מאבק, sby, "ירוק", "שחר אנרגיה", "סאן - אלקטרה", "א.מ.ן סולאר", freindly energy  ו-green tops מצטרפים במאבק פעילים חברתיים וסביבתיים, הטוענים כי משמעות ההחלטה היא גם פגיעה בסביבה ובחברה.

"לא מספרים לציבור שהמשמעות הנוספת היא שיצטרכו להקים רשת של קווי מתח גבוה כדי ל"הוליך"  את החשמל מהשטחים הפתוחים בנגב לערים במרכז בהם צורכים את החשמל. משמעות הדבר פגיעה בלתי הפיכה בסביבה המדברית שלנו. בשביל מה צריך החלטת ממשלה מסובכת ו"כאילו" ירוקה  כשיש לה אלטרנטיבה פשוטה וירוקה באמת של ייצור חשמל על הגגות במרחב העירוני?" אומר יוקי גיל, הבעלים של חברת שורש, יו"ר הקרן הקהילתית של טירת כרמל וזוכה "הגלובוס הירוק" לשנת 2011, שהתגייס למאבק.

"בכל העולם המהפכה הסולארית מבוססת על רעיון ה-smart grid שבו ייצור חשמל ירוק מתבצע בנקודת הצריכה ורק אצלנו הולכים הפוך מההיגיון. יש במדינת ישראל הרבה אלפי מ"ר של גגות פנויים, למשל כל גגות הציבור ברשויות מקומיות בתי ספר, אולמות ספורט מרכזים קהילתיים וכפרי נוער. יש רק במבני הציבור פוטנציאל של לפחות 250 מגה ואט חשמל ירוק. זוהי הזדמנות נדירה לייצר מקור הכנסה לטובת הציבור ולעורר אותו לאקטיביזם בנושא אנרגיות מתחדשות. יש כאן שיטה טובה, ירוקה ועובדת, ומקוממת אותי הידיעה שהממשלה עומדת לעצור דבר טוב שקורה. לוקחים 20 מיליארד שקל מכיסו של הציבור ומעבירים אותו במעטפה צבועה "ירוק"  לכיסם של ברוני ההון" מוסיף גיל.