כלים

ד"ר דפנה הקר, מהחוג ללימודי פמיניזם פנתה למשרד הבריאות בבקשה להמציא נתונים מנוגדים לקביעת האו"ם לפיה 150 גברים גרושים בישראל מתאבדים מדי שנה. פעילות פמיניסטיות הפעילו לחצים גם על העיתונאית דנה ספקטור לסגת בה מהפרסום של נתוני האו"ם

לפני כשלושה חדשים, קרא האו"ם לישראל לבטל את חזקת הגיל הרך המפלה אבות לרעה ואת החיוב במזונות הנעשה במדינת ישראל על פי מין המשלם, ולא על פי יכולתו. ועדת האו"ם לטיפול בזכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות, אשר מקום מושבה בג'נבה, הביעה דאגה עמוקה מהעובדה שבהתבסס על ההלכה היהודית ועיגונה בחוק, גברים בישראל נאלצים לשלם מזונות העולים על יכולתם הכלכלית.

עיון בפרוטוקולים של הדיון מגלה כי צוות של 12 פרקליטים בכירים אשר יצגו את ישראל בראשותו של ארתור לנק, מנהל מחלקת משפט בינלאומי במשרד החוץ, דיווח לאו"ם כי מדי שנה מתאבדים 150 גברים גרושים בישראל.

המספר הגבוה הזה עורר בישראל תגובות רבות: ארגוני האבות הביעו צער, וציינו את המספר הגבוה של המתאבדים כעדות למצוקה הכלכלית והנפשית הקשה של אבות אשר בוחרים להתגרש מנשותיהם, אך נאלצים להפרד גם מילדיהם, וגם מהיכולת להתקיים בכבוד.

כתבה ארוכה של העיתונאית דנה ספקטור, גרושה בעצמה, בגיליון סוף השבוע האחרון של ידיעות אחרונות, שינתה את המשוואה הזו. הצטרפותה של ספקטור לתחושת הכאב על האובדן של חיים רבים כל כך, והאמפטיה שהיא ביטאה למצוקתם של אבות גרושים, עוררה את זעמן של פעילות פמיניסטיות מסויימות.

נודע כי ד"ר דפנה הקר, עו"ד בשדולת הנשים בעברה, ממייסדי האירגון הפמיניסטי איתך-מעכי, והמלמדת כעת בחוג ללימודי פמיניזם באוניברסיטת תל-אביב, העבירה פניה דחופה באמצעות עוזרת המחקר שלה לגב' מרים אבורבה מנהלת תחום מידע במשרד הבריאות, בבקשה לקבל נתונים הסותרים את הפרוטוקולים של האו"ם. לא ידוע אלו נתונים הועברו לד"ר הקר, אך בדיקה של דוחו"ת אשר פורסמו משרד הבריאות מגלה ששיעור המתאבדים אצל גברים גרושים (ביחס לגודל האוכלוסיה) גדול פי כמה וכמה ממספר המתאבדים אצל רווקים ונשואים.

אלי דניאל, דובר הקואליציה למען הילדים והמשפחה אמר בתגובה: "יש להקטין את מספר האבות הגרושים המתאבדים באמצעות הקטנה במצוקה הנגרמת להם, ולא באמצעות מניפולציה במספרים. מכל מקום, חשוב שהמעקב ימשך, והקואליציה תשמח לשתף פעולה גם עם פמיניסטיות רדיקליות כדי להמשיך לעקוב אחרי המספרים האמיתיים והמצוקה הקשה של האבות בישראל."

דניאל הוסיף: "נדרש מחקר אמיתי של הקשר בין הפרידה מהילדים, ותשלומי המזונות העולים על היכולת הכלכלית, ובין המצוקה הנפשית."

פעילים אחרים הביעו סקפטיות בנתונים המדווחים על ידי משרד הבריאות, וציינו כי שיעור הדיווח של התאבדויות בישראל הוא נמוך שכן מסיבות דתיות נוהגים לדווח על מקרי התאבדות רבים כמוות מסיבות אחרות. סקפטיות הובעה גם לאור הדיווחים על סגירת מקרים רבים של התעללות בילדים על ידי משרד הרווחה.