יו"ר ועדת העבודה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), בדיון בכנס שדרות לחברה: "אין נכונות רבה בקרב החרדים לצאת לעבוד". ח"כ אילן גילאון (מרצ): "גם בברוקלין ובניו-יורק יש חרדים, ושם הם משתלבים יפה בשוק העבודה"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת התארחה היום בכנס שדרות לחברה, וקיימה בו דיון בנושא שילוב חרדים בשוק העבודה.

יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), פתח את הדיון ואמר: "לצערנו, חלקם של החרדים במעגל העוני גדול מחלקם באוכלוסיה. בשנות ה-80' שיעור התעסוקה בקרב חרדים עמד על 60 אחוז. בשנת 2010 הוא 41 אחוז. אנחנו רואים שהיציאה לעבודה לא זרה לחרדים, אבל כיום אין נכונות רבה שלהם לצאת לעבודה, על אף שזאת הדרך להיחלץ ממעגל העוני".

ח"כ אילן גילאון (מרצ): "החרדים הם קורבן לניצול פוליטי. מישהו מתפרנס היטב מהמצוקה שלהם. גם בברוקלין ובניו-יורק יש חרדים, ושם הם דווקא משתלבים יפה בשוק העבודה".

הרבנית עדינה בר-שלום, יו"ר ומייסדת המכללה החרדית בירושלים ובתו של הרב עובדיה יוסף, טענה לעומתם כי בשנים האחרונות חלה התעוררות בצורך להתפרנס מעבודה בקרב הציבור החרדי: "אני פתחתי מכללה אקדמית לחרדים בלבד לפני עשר שנים והיו בה 25 תלמידות. היום יש 1000 תלמידות ו-600 תלמידים, שמקבלים הכשרה ותעודה בתחומים רבים, כמו: עבודה סוציאלית, קלינאות תקשורת, לימודי מחשב ועוד. 400 בוגרות של המכללה כבר שולבו בעבודה. המכללה מעניקה מלגת לימודים בגובה של 75% משכר הלימוד. הגברים משלבים לימודי תורה עם הלימודים במכללה, ואין ביכולתם להתפרנס. לכן יש להקצות עבורם מלגת קיום".

יוסי פרחי, מנכ"ל משרד התעסוקה: "למרות הסברה הנפוצה, העובדה שתלמידים חרדים לא לומדים לימודי ליבה לא מפריעה להם להשתלב בשוק העבודה; הם משלימים את הפערים בקלות לאחר שנה של מכינה".

נציג צה"ל, סא"ל אמיר ודמני, ראש ענף תכנון כוח אדם סדיר באכ"א, אמר בדיון: "הצבא הוא מנוף לתעסוקה. כיום משרתים בצה"ל 2500 חיילים חרדים. 500 מהם נקלטו בפרוייקט שח"ר (שירות חרדים), אשר מכשיר אותם במקצועות שונים, כמו מכונאות מטוסים, תכנות ועוד, ומכין אותם להשתלבות בשוק העבודה בעתיד. השאיפה היא לקלוט 5000 חיילים חרדים נוספים, אך עומדת בפנינו מגבלה תקציבית, בשל הצורך להתאים את המסגרת הצבאית לאורח החיים החרדי, ולעמוד בתשלומי משפחה עבור החיילים החרדים, אשר עומדים על 3000-4000 שקלים בחודש".

בניגוד לנתונים שהציג נציג צה"ל, סנ"צ יעל עמר, ראש מדור אוכלוסיות מיוחדות במשטרת ישראל, סיפרה כי המשטרה משוועת לשירות חרדים, אולם עד כה ללא הצלחה: "למשטרת ישראל תכניות מפורטות ונכונות רבה לקליטת חרדים לשורותיה, אך בשטח אין היענות ואין נכונות של חרדים להשתלב, למרות תקנים שהועמדו לצורך כך. ייתכן שהדרך לעודד את החרדים לתעסוקה היא לרתום את הרבנים ולהגביר את המודעות בקהילה".