ביום ראשון הקרוב צפויה ממשלת ישראל להצביע על יעדים מצומצמים משתוכננו באשר להפחתת הפליטות של גזי חממה. ההכרעה הצפויה, לקראת ועידת האקלים שתתקיים בפריז בנובמבר הקרוב, מותירה את ישראל הרחק מאחור בעולם ההתייעלות האנרגטית, בזמן שיתר מדינות העולם קובעות יעדים ברורים ומאתגרים בניסיון להתמודד עם אחד המשברים העמוקים שפקד אותנו- משבר האקלים.

כלים

על פי דו"ח משרד הגנת הסביבה היעד הוא רמת פליטות של 7.7 טון לנפש בשנה, התייעלות אנרגטית של 17% ואנרגיות מתחדשות - 17%. יעד זה אינו מספיק שאפתני ותרומתו קטנה מדי כדי לעורר שינוי אמיתי- היעד שיביא לשינוי הוא הורדת הפליטות ב30% תוך 15 שנים.

אלעד לרנר, מוביל המאבק במשבר האקלים מטעם מגמה ירוקה: "ההצעה להפחתת פליטות גזי חממה וייעול אנרגטי באה בעקבות מגמה כלל עולמית לחקיקה סביבתית לקראת וועידת האקלים של האו"ם בפריז. בוועידות הקודמות ישראל הוגדרה כ"מתפתחת" ולכן לא היתה שותפה לאמנות שנחתמו בעבר. בוועידה הקרובה כל המדינות, בלי קשר למצבם הכלכלי, הולכות להראות מה הן עשו עד כה ומה המטרות שלהן לעתיד.

המסמך שמונח כרגע על שולחן הממשלה מתאר את מה שישראל מוכנה לעשות בנושא. היעדים שהמשרד להגנת הסביבה הציב עד 2030 מתונים, ולא עומדים בקנה אחד עם הצהרות מקבילות מאירופה וארה"ב. במסמך ישנם מספר סעיפים שמראים התקדמות, כמו הגדלת אחוז ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת, והסרת חסמים בירוקרטיים מאנשים פרטיים שמעוניינים לייצר לעצמם חשמל באופן סולארי. אך למרות שמדובר על הפחתת כמות הפליטות לנפש, אם מתחשבים בגידול האוכלוסייה, לא תהיה הפחתה בפליטות גזי חממה בפועל. אנחנו תומכים בהתייעלות אנרגטית, אבל בטוחים שרק התחייבות של מדינת ישראל למול מדינות העולם והצבת יעדים קונקרטים להפחתת הפליטות יחייבו אותה להתמודד עם המשבר העמוק שרק משום שהוא לא נגלה לעין נוח לנו להתעלם ממנו. ארה"ב עשתה את זה, האיחוד האירופאי עשה זאת וישראל לא צריכה להישאר מאחור.

הלחצים שמפעיל המשרד להגנת הסביבה ואבי גבאי לא מצליחים לגבור על הלחצים שמופעלים מנגד, על ידי משרד רה"מ ומשרד התשתיות. ראינו לא פעם שלחץ ציבורי יכול לחולל שינוי, שינוי שאנחנו כל-כך זקוקים לו בכדי להבטיח שהאוויר שאנחנו נושמים יהיה אוויר נקי, בכדי שהכלכלה שלנו לא תהיה הרסנית אלא יעילה וחסכונית, בשביל שחשבון החשמל שלנו לא ימשיך לעלות פלאים וגם בשביל שלא נחריב את מה שעוד נותר ונשאיר משהו גם לדורות הבאים".