כלים

בשבועות הקרובים, נציג כאן את המדריך לגירושין - סדרה של מאמרים אינפורמטיביים בענייני גירושין, הכוללים מידע אקוטי לבני זוג העומדים בפני הליך גירושין, או שוקלים לפתוח בהליך שכזה. המאמר הראשון יעסוק במהות הליך הגירושין בבית הדין הרבני, והמאמרים שאחריו יעסקו בנושא הכתובה, מזונות ילדים, מזונות אישה, משמורת וסדרי ראיה, וכן חלוקת רכוש. אנו מקווים כי מידע זה יהיה לכם לעזר רב

תביעת גירושין בין בני זוג יהודיים ניתנת להגשה בביה"ד הרבני בלבד , שכן ע"פ החוק- רק הוא מוסמך לדון בסוגיה זו ( במקרה בו מי מבני הזוג אינו יהודי, יש צורך לפנות בתביעה להתרת נישואין.

הצורך בהסכמת בני הזוג לגירושין:

במקרה בו שני הצדדים מסכימים להתגרש האחד מהשני, יש להגיש תביעה בהסכמה לגירושין, ובהנחה כי אף אחד מהצדדים אינו משנה את דעתו במהלך ההליך- הרי שהגירושין אמורים להיות מהירים יחסית.

במקרים הנפוצים יותר, כאשר אחד מבני הזוג אינו מסכים להתגרש, בין אם הוא סבור כי יש לנסות לשקם את חיי הנישואין ( חפץ בשלום בית) ובין אם מאחר והוא סבור כי כך ישפר את מצבו במאבק הגירושין, העניין סבוך יותר. יובהר כי בפועל, הבעל הוא זה אשר מוסר הגט לאישה, אולם ההלכה מחייבת כי 2 הצדדים יסכימו להליך של מתן הגט וקבלתו.

במקרה של אי הסכמה להתגרש, על הצד המעוניין בגירושין להוכיח כי קיימת סיבה למתן הגט. סיבה זו מכונה בשפה המשפטית- עילת גירושין. יצוין כי כאשר קיימת הסכמה- אין צורך בעילת גט, ורצון הצדדים הינו מספק.

רק כאשר קיימת עילת גט, יחייב ביה"ד את הצד הסרבן ליתן/לקבל גט, ולעיתים אף יטיל עליו עונשים שונים, במקרה בו הוא מסרב לעשות כן.

עילות הגירושין העיקריות

1. אי יכולת לקיים יחסי אישות - כאשר האישה מוכיחה כי בעלה חסר יכולת לקיים יחסי אישות עימה, מוענקת לה הזכות לקבלת גט.

2. בעיות פוריות - טענה מסוג זה יכולים להעלות הן הבעל והן האישה. כאשר האישה מגישה תביעת גירושין וטוענת לקיומה של עילה זו, עליה לשכנע את בית הדין כי היא רוצה ילדים, וכי בשל בעיה של הבעל- נמנעת ממנה האפשרות לעשות כן.

3. קיום מומים - ניתן לחייב את בן הזוג הסובל ממום כלשהו או מחלה פיזית או נפשית במתן או בקבלת גט.

4. סירוב הבעל ליתן מזונות לאישה - במקרה בו בעל מסרב לזון את אשתו , היא זכאית לגט, שכן מבחינה הלכתית הבעל מחויב לעשות כן, אא"כ קיימת סיבה מוצדקת לכך, למשל אם הוא חולה ואינו יכול לעבוד, או אם הוכיח שהאישה לא זכאית לכך.

5. עובר/ת על הדת היהודית - בעל העובר על הדת היהודית הינו בעל אשר מתנהג באלימות פיזית או מילולית כלפי אשתו וגורם לה לעזוב את הבית עקב התנהגותו. אשה העוברת על הדת היהודית הינה אישה המביישת את בעלה, לדוגמה אם היא לא לבושה בצניעות, כאשר הצדדים נוהגים לשמור על צניעות.

6. עובר/ת על דת משה  - בעל העובר על דת משה הינו בעל הכופה על אשתו התנהגות שאינה הולמת את הדת, לדוגמה אילוצה לחלל שבת כשהיא רוצה לשמור שבת. אשה העוברת על דת משה הינה אישה אשר גורמת לבעלה במזיד לעבור על חוקי התורה, למשל אם היא מבשלת לו מאכלים לא כשרים כשהוא שומר כשרות.

7. אישה העושה מעשי כיעור - הכוונה לאישה אשר מבלה לבדה עם גבר שאינו זר, ויתכן שאף מקיימת עימו יחסי אישות. על הבעל להמציא הוכחות לפעולות אלו של האישה.

8. בגידה - אם הוכחה קיומה של בגידה, כלומר קיום יחסי אישות של האישה עם גבר זר, הגבר מחויב לתת לה גט, אף אם יסלח לה.

הכותב הוא עו"ד אריאל דרור ממשרד עו"ד אריאל דרור המתמחה בדיני משפחה וירושה. משרד עוה"ד דרור הינו משרד בוטיק לדיני משפחה, הפועל מזה למעלה מעשור. עורכי הדין במשרד עוסקים בתיקי משפחה המשלבים תחומים מגוונים לרבות הסכמי ממון, מזונות, פירוק שיתוף, ידועים בציבור, אבהות, חטיפות ילדים, וצוואות וירושות. כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד. לאתר משרדו של עו"ד דרור: www.divorcelaw.co.il