כלים

חרף לחצים כבדים מצד שרת החקלאות, סירבו חברי ועדת החינוך לאשר תקנות המתירות כליאת תרנגולות בכלובי סוללה שנאסרו לשימוש ב-32 מדינות. השר להגנת הסביבה גלעד ארדן הוביל את ההתנגדות: "חברי הכנסת צריכים לדרוש שלא נסתפק בסטנדרט הנמוך בעולם"

היום התקיים בוועדת החינוך של הכנסת דיון על תנאי הגידול של תרנגולות בתעשיית הביצים, לקראת הרפורמה בענף הלול, במסגרתה יוחלפו הלולים הישנים בלולים חדשים בהשקעה ממשלתית בגובה 350 מיליון ש"ח.

התקנות שהניח משרד החקלאות על שולחן הוועדה הציעו להקים כלובי סוללה שנאסרו לשימוש ב-32 מדינות. חרף לחצים כבדים מצד הממשלה, רוב חברי הכנסת התנגדו למהלך.

השר גלעד ארדן, שהשתתף בדיון, אמר כי למרות בקשות חוזרות ונשנות, המשרד להגנת הסביבה לא היה שותף בקבלת ההחלטות ברפורמה. השר הציע לקיים חשיבה מחדש על הסוגיות המרכזיות בשיתוף כל הגורמים הרלוונטיים. "חברי הכנסת צריכים לדרוש שלא נסתפק בסטנדרט הנמוך בעולם, ולא ארחיב על ההסכם שנחתם לאחרונה בארצות הברית בעניין זה", אמר השר.

ח"כ דב חנין אמר: "אנחנו כאן כדי לדון בתקנות לחוק צער בעלי חיים. סעיף 2 א' לחוק צער בעלי חיים אומר: 'לא יתעלל אדם בבעל חיים בדרך כלשהי'. מדובר על כלובים שאינם מאפשרים לתרנגולות לזוז, לפרוס כנפיים או לעמוד זקוף - אם זו אינה התעללות, אינני יודע מהי התעללות."

ח"כ מירי רגב אמרה: "התקנות שמציע משרד החקלאות אינן עומדות בתקנים לרווחת בעלי-חיים. זו רפורמה של בעלי עניין, וגם מבקר המדינה התייחס לכך".

זו הפעם השביעית שבה מגיש משרד החקלאות את התקנות לוועדה, ללא כל שינוי בסוגיות המהותיות, אף שבששת הדיונים הקודמים סירבו הח"כים לאשרן. ח"כ זבולון אורלב מתח ביקורת על התנהלות משרד החקלאות: "חשבתי שהפעם היה יותר תיאום. ארגוני בעלי החיים מתנגדים לתקנות, החקלאים מתנגדים וגם המשרד להגנת הסביבה (...). המצב הזה לא יכול להימשך כי תהיה עתירה לבג"ץ. יש לנו ניסיון בעניין פיטום האווזים – החוק האירופי מהווה מצפן לגבי בג"ץ, ואז יתלוננו שבג"ץ מתערב ומחליט במקום הכנסת".

בכניסה לכנסת המתינו לחברי הכנסת פעילים מחופשים לתרנגולות, שהחזיקו שלט ברוחב 8 מטרים ובו ציורי התרנגולות מהמשחק "אנגרי בירדס" בכלובי-סוללה, והכיתוב: "כל החיים בכלוב, בלי לפרוש כנפיים. פלא שהן זועמות?".

רונן בר, דובר עמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים, המובילה את הקמפיין לשחרור התרנגולות מהכלובים: "זוהי הפעם השביעית שבה מנסה משרד החקלאות לאשר בכנסת תקנות התעללות שנאסרו ב-32 מדינות, ונכשל. אנו מקווים כי המשרד יפסיק ללכת עם הראש בקיר ולבזבז את זמנם של חברי הכנסת, ויסכים להיפתח לשיטות גידול מתקדמות ופחות פוגעניות. תרנגולת בכלוב מוחזקת בצפיפות איומה, ומשך שנתיים לא יכולה לפרוש כנף או אפילו לעמוד בנוחות. זה אכזרי ומיותר, במיוחד כאשר קיימים היום לולי מעוף. מדובר בשיטה שדורשת שטח דומה לשל כלובים ועלותם אף זולה יותר. מבחינת ארגוני בעלי החיים, לולי מעוף הם פשרה כואבת בין לולי חופש ללולי כלובים, אך מדובר בבחירה הריאלית והנכונה במצב הנוכחי" .

הרפורמה בלולים

בקרוב ייבנו מחדש לולי התרנגולות בישראל, במסגרת הרפורמה בענף הלול שהתקבלה בהחלטת ממשלה ב-2007, ולפיה יוקצו 350 מיליון ₪ מכספי לבנייה מחדש של הלולים בתעשיית הביצים. בעקבות עתירה לבג"ץ של עמותת אנונימוס הוקפאה הרפורמה, עד אשר תקבע ועדת החינוך של הכנסת, שבסמכותה לאשר תקנות לחוק צער בעלי-חיים, תנאים מינימליים להחזקת התרנגולות.

בששת הדיונים הקודמים בנושא סירבו הח"כים לאשר תקנות המתירות "כלובי סוללה". למרות זאת לא ערך משרד החקלאות שינוי מהותי בתקנות העומדות להצבעה. על-פי התקנות, ייכלאו התרנגולות בכלובים המותירים 25x30 ס"מ לתרנגולת (750 סמ"ר, כשטח מסך מחשב). כמו-כן יותר להחשיך את הלול ולהרעיב את התרנגולות לשבועיים על מנת להגביר את תפוקת הביצים.

התקן שמציע משרד החקלאות נמוך אף יותר מאשר התקן האירופי המינימלי ("כלובים מאובזרים"), שהוא התקן הנמוך בעולם להחזקת תרנגולות, המחייב הכנסת אביזרי העשרה לכלובים ואוסר על הרעבתן. במדינות רבות באירופה (שוויץ, אוסטריה, הולנד, גרמניה ובלגיה) וכן בחלק ממדינות ארצות הברית (קליפורניה, מישיגן ואוהיו) אימצו תקנים מתקדמים יותר. לאחרונה נחתם הסכם בין ארגוני בעלי החיים לבין נציגי תעשיית הביצים בארצות הברית, לפיו יקדמו חקיקה פדרלית להחלת תקן מתקדם יותר מהתקן האירופי בארצות הברית כולה.