הבנק העולמי

(הדופק הבטחוני)

ירושלים, 18 בספטמבר, 2023 - על פי דו"ח חדש של הבנק העולמי, הכלכלה הפלסטינית צפויה להמשיך לפעול מתחת לפוטנציאל שלה. הצמיחה צפויה לנוע בסביבות ה-3%, ובהתחשב בצמיחת האוכלוסין, התמ"ג לא יעלה - מה שישפיע לרעה על רמת החיים. בנוסף, שילוב של אילוצים פיסקאליים וההגבלות שמטילה ישראל מעכבים את הגישה לשירותי בריאות, ומשפיעים לרעה על האוכלוסייה הפלסטינית, במיוחד בעזה.

(הדופק הבטחוני)
על פי דו"ח חדש של הבנק העולמי, הצמיחה הכלכלית הפלסטינית צפויה לרדת בשנת 2023

על פי דו"ח חדש של הבנק העולמי, הצמיחה הכלכלית הפלסטינית צפויה לרדת בשנת 2023. לפי הדו"ח, הכלכלה הפלסטינית המשיכה להתאושש בשיעור של 4% בשנת 2022, כתוצאה מההתאוששות המתמשכת של צריכה פרטית עקב הסרת מגבלות הקורונה. עם זאת, המתיחות המוגברת בשטחים הפלסטיניים והשפעות הפלישה הרוסית לאוקראינה מהוות סיכונים משמעותיים

(הדופק הבטחוני)
דו"ח המעקב על הכלכלה הפלסטינית של הבנק העולמי לוועדת הקישור האד-הוק (AHLC) יוצג בניו יורק

למרות כמה סימנים המעידים על התאוששות, הכלכלה הפלסטינית עדיין לא חזרה למצב שלפני מגפת הקורונה. ההגבלות המתמשכות על תנועה וגישה, ההשפעות ארוכות הטווח של המצוקה הפיסקלית בשילוב עם עלייה מהירה במחירים, גורמים להתאוששות איטית יותר. הצמיחה צפויה להגיע ל-3.5% בשנת 2022, ירידה מ-7.1% בשנת 2021. האינפלציה המהירה פוגעת בצורה הקשה ביותר במשקי הבית הפלסטינים העניים ביותר, כאשר העלות של כמה מוצרים בסיסיים צפויה לעלות ב-80% עד סוף השנה

(הדופק הבטחוני)

ירושלים, 9 במאי, 2022 -  דו"ח הבנק העולמי על הכלכלה הפלסטינית קובע כי למרות סימני התאוששות לאחר ההקלה בהגבלות הקשורות בקורונה, המצב הפיסקלי נותר מאתגר מאוד בשל הצטברות פיגורים משמעותיים בתשלומים וסיוע בינלאומי נמוך. בנוסף, למגיפת הקורונה הייתה השפעה חמורה על רווחתם של פלסטינים רבים והובילה להופעת קבוצות חדשות של פלסטינים עניים, כמו גם לעלייה בסיכון לחוסר ביטחון תזונתי. התחזית לא ברורה, ויש צורך במאמצים אשר ישימו את הכלכלה הפלסטינית על מסלול בר קיימא.

(בארץ)

ירושלים, 6 ביולי, 2021 - 11 הימים של העימות הצבאי במאי 2021 בעזה גרמו למותם של למעלה מ-260 איש, בהם 66 ילדים ו41 נשים, והחריפו טראומות קודמות, במיוחד בקרב ילדים. המחיר האנושי הוחמר בשל הנזק הכולל והנזקים לתשתיות ולמגזרים החברתי והפיננסי, כמו גם לפריון המשק. דוח מהיר להערכת נזקים וצרכים (A Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA) חושף נזק חומרי של עד 380 מיליון דולר והפסדים כלכליים בשווי 190 מיליון דולר. עלות השיקום נאמדת בכ- 485 מיליון דולר ל-24 החודשים הראשונים.

(הדופק הבטחוני)
קנתן שנקר, מנהל אזורי בבנק העולמי, הגדה המערבית ועזה (צילום: יח"צ)

הבנק העולמי אישר מענק בסך 20 מיליון דולר להרחבת הגישה לשירותי אינטרנט בפס-רחב מהיר באזורים מסוימים ולאפשר פיתוח שירותי ממשל אלקטרוניים. פרויקט הדיגיטציה בגדה המערבית ועזה יתרום להתאוששות חברתית-כלכלית ויסייע להגביר את החוסן הציבורי לזעזועים, כגון משבר ה-COVID-19, על ידי כך שיאפשר לפלסטינים חיבור לאינטרנט, גישה לשירותים אלקטרוניים ולניהול עסקים באינטרנט.

(הדופק הבטחוני)

הבנק העולמי אישר היום מענק בסך 30 מיליון דולר לסעד כספי וליצירת הזדמנויות תעסוקה לטווח קצר לאוכלוסיות פלסטיניות פגיעות בגדה המערבית שהושפעו ממגיפת הקורונה. פרויקט ה-The West Bank Emergency Social Protection COVID-19 Response Project  (הפרויקט להגנה חברתית דחופה בגדה המערבית) יתמקד הן בעניים החדשים שאיבדו את הכנסותיהם כתוצאה מהמגפה והן במשפחות שחיו בעוני כבר לפני פרוץ וירוס הקורונה, וכעת נמצאות במצב קשה יותר.

(השוק)

הבנק העולמי אישר מענק בסך 15 מיליון דולר לשיפור הזדמנויות כלכליות בנות-קיימא עבור צעירים פלסטינים רבים בענף טכנולוגיות המידע (IT).הפרויקט הטכנולוגי החדש (TechStart) נועד לסייע למגזר ה-IT הפלסטיני לשדרג את יכולות החברות וליצור משרות איכותיות יותר

(השוק)

ירידה פתאומית בפעילות הכלכלית והלחץ על תקציב הרשות הפלסטינית העמידו את פרנסתם וקיומם של רבים בסיכון גבוה, בעוד השפעת הקורונה ממשיכה לפגוע קשות בכלכלה. לאחר צמיחה של 1% בלבד בשנת 2019, צפוי כי המשק הפלסטיני יתכווץ לפחות ב-7.6% בשנת 2020. מעבר למשבר המיידי, הסרת ההגבלות על פיתוח תשתיות דיגיטליות ועידוד תקנות מקלות יותר יובילו לשיפור במצב הכלכלי, המקרטע כרגע

(תשתיות)

הבנק העולמי אישר מענק של 14 מיליון דולר לשלב הראשון בתכנית קיימות רב-שלבית Advancing Sustainability in Performance, Infrastructure, and Reliability of Energy Sector (ASPIRE) - לקידום הביצועים, התשתיות והאמינות של סקטור האנרגיה בכלכלה הפלסטינית, על מנת לשפר ביצועים תפעוליים ופיננסיים של מוסדות החשמל הפלסטיניים ולעודד גיוון מקורות אנרגיה. התוכנית תיהנה ממענק נוסף של 49 מיליון דולר מהמדינות התורמות* החברות ב Partnership for Infrastructure Development Multi-Donor Trust Fund (PID MDTF) - הקרן מרובת התורמים לפיתוח תשתיות, המנוהלת על ידי הבנק העולמי.