ח"כ מאיר שטרית, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה: "במקום לשלוח טנקים להלחם, אפשר לתקוף באינטרנט את התשתיות וליצור כאוס במדינה"

ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת בראשות ח"כ מאיר שטרית (קדימה) קיימה הבוקר (8.2.2011) ישיבת בנושא: "מוכנות מערכות המידע והמחשוב לשעת חירום במגזר הממשלתי, העסקי והפרטי".

יו"ר הוועדה, ח"כ מאיר שטרית פתח את הישיבה ואמר:"מערכות המחשוב היום לא מוכנות לשעת חירום. היום אנחנו ניצבים מול שני איומים, אחד איום של אסון טבע כגון רעידת אדמה חזקה ואיום נוסף הוא איום הטרור האינטרנטי-תקיפות מחשבים מרחוק", עוד הוסיף:"בישראל וגם בעולם כולו אין היום חקיקה שיוצרת הגנה או יכולת להתמודד עם בעיה זו, לאף מדינה אין שליטה על האינטרנט".

בדיון הבוקר השתתפו מנמ"רים מכלל משרדי הממשלה, חברי מועדון C3, חברות הייטק רבות, נציגי בתי החולים וחברות התקשורת, מומחי אבטחת מידע ועוד.

נסים בראל, מנכ"ל חברת קומסק, ומומחה בינלאומי לאבטחת מידע התייחס לדברי היו"ר ואמר:"כיום באירופה החלו בתהליכים רגולטורים בנושא התגוננות אך גם שם עיקר המחלוקת היא התגוננות מול אסון טבע לעומת טרור באינטרנט" עוד הוסיף מר בראל כי בבנקים יש נוהל מסודר ותרגול מלא במקרה של נפילת מערכות.

יגאל שניידר, מנכ"ל חברת שניידר, מומחה להקמה ותכנון של חדרי מחשב הסביר לחברי הוועדה מדוע חדרי המחשבים בעולם בכלל ובישראל בפרט אינם מוגנים לדבריו:"חדרי המחשב הם למעשה חדרי המכונות של המשק כולו, במקרה של אסון הדבר יכול להחזיר את ישראל 30 שנה אחורה. הסיכון העיקרי הינו קריסה של מערכות החירום שיגרמו לשיתוק של המשק, לצערי כרגע יש חוסר מודעות לסיכון ולפתרון אשר הינו הרבה יותר פשוט וזול ממה שהציבור חושב".

מר שחר הררי, מנכ"ל חברת קומיטרי, הציג בפני הוועדה את הדור החדש של תקיפות און-ליין, פישינג וגניבת זהויות באינטרנט, לדבריו:"בעשור האחרון יש עלייה חדה מאד של תקיפות מסוג זה וישראל נמצאת במוקד, בין אם על מוסדות אסטרטגיים ובין אם על מוסדות עסקיים ופיננסיים".

מספר אורחים התייחסו לנושא הרגולציה וטענו כי על מנת למנוע קריסת מערכות צריכה להיות רגולציה, לדבריהם מדובר בהצלת חיים וקשר עם הציבור בשעת חירום, האינטרנט חייב להיות ברמת תשתית לאומית.

את הדיון סיכום יו"ר הוועדה, ח"כ שטרית ואמר:"בעיית ההגנה מצריכה פתרון מהיר ואני רואה את הצעדים שהממשלה נקטה והולכת לנקוט. המערכות הרציניות חייבות הגנה כך שבמצב חירום נוכל להמשיך לעבוד. אבדוק האם ניתן באמצעות חקיקה להגן על המערכות, אך רגולציה בסקטור הפרטי קשה יותר, לדעתי מול הסקטור הפרטי צריכה להתבצע הסברה על מנת שכל המידע לא ירד לטמיון ביום אחד".

עוד הוסיף:"בכנסים שונים שאני משתתף אני נתקל בחשש האמיתי של מדינות רבות מהתקפות אינטרנטיות ולא ממלחמות. היום לא צריך לשלוח טנקים להלחם אלא לתקוף באמצעות המחשב את התשתיות וליצור כאוס מוחלט במדינה". ח"כ מאיר שטרית ציין כי ימשיך לעקוב וליזום דיונים נוספים של הוועדה בנושא האינטרנט וההגנה על מערכות המחשוב בישראל.