הועדה לביקורת המדינה סיירה בגדר הנבנית במהירות בגבול מצרים. יו"ר הועדה יואל חסון: "שיטפון המסתננים עלול לשנות את פני החברה הישראלית. חייבים מיידית חוקים שיחזירו את המסתננים לארצותיהם"

הועדה לביקורת המדינה סיירה היום (שני) לאורך גדר הגבול הנבנית בין ישראל למצרים, מאילת צפונה. חברי הכנסת יואל חסון ורחל אדטו (קדימה) שמעו סקירה מגורמי הביטחון באזור על התקדמות פרויקט הגדר, שעלותו הכוללת 1.35 מיליארד ₪. מטרתה למנוע את חדירת המסתננים ממצרים, שבשנת 2010 הגיע מספרם ל 14,000.

מהסקירה עלה כי צה"ל עומד בלוח הזמנים שנקבע – וכי הגדר כולה, 210 ק"מ אורכה, עתידה להסתיים בעוד כשנתיים. יו"ר הועדה, יואל חסון הדגיש כי בנוסף למכשול הטבעי חובה על הממשלה להגדיר מדיניות הגירה ברורה, ולחוקק שורת חוקים שתאפשר את החזרת המוני המסתננים לארצותיהם. "השיטפון הזה של 14,000 זרים מדי שנה, פוגע כבר באשדוד, אילת, ערד, באר שבע ודרום-תל אביב. אם לא נתעשת בזמן – נסבול משורה של נזקים חברתיים, דמוגרפיים ופליליים".

ח"כ אדטו ציינה כי "צה"ל לקח את המשימה ברצינות מרשימה ואינטנסיבית, וכי על הועדה לוודא כי לא יוסטו תקציבים ממשלתיים מהפרויקט – לפני סיומו. נעקוב אחרי ביצוע המשימה הלאומית להגן על גבולותיה ושמירת אופייה היהודי של החברה הישראלית". בפגישת חברי הכנסת עם גורמי הביטחון באזור עלה כי ברוב מוחלט של המקרים, אין מדובר בשום אופן בפליטים הנרדפים על נפשם אלא במהגרי עבודה, וכי כיום הם אומרים זאת מפורשות.

מגורמים שהשתתפו בפגישה נמסר כי "המשכורת בארץ היא פי 10 מסודן, וכשאירופה סגרה את שעריה מתגברת ההסתננות לארץ. מדובר במערכות שלמות של מאכערים וזייפנים, כאשר 75% מהמסתננים מאריתריאה, והשאר מלוב, צ'אד, ניגריה, חוף השנהב, ניז'ר וסודאן. המבריחים מקבלים 3000 דולר לאדם, כשהממוצע לשנת 2010 עומד על כאלף מסתננים בחודש ובשנת 2011 הוא הצטמצם לכ 450 מסתננים בחודש".

הגורמים הביטחוניים העריכו כי בטווח הקצר צפויה עליה בכמות המסתננים – מתוך רצון לנצל את הגבול כל עוד הוא פרוץ, אך לאחר השלמת הגדר צפויה כמות המסתננים לרדת משמעותית. הגדר הנבנית גובהה 5 מטר, עם מערכת תלתליות על הגדר ומערכת תלתליות רחבה לפניה. 51 הק"מ הראשונים החלו להיבנות לפני כחמישה חודשים, 51 ק"מ נוספים החלו לפני כחודש. מאת הק"מ הראשונים ייחנכו בקיץ הקרוב, וח"כ חסון הבטיח לבוא ולחנוך את הקטע הראשון.