בג"צ ידון בשבוע הבא באחת העתירות הסביבתיות הגדולות שהוגשו בישראל: פורום חברות המיחזור עתר לבג"צ נגד המדינה בגין אי קידום נושא מיחזור פסולת בניה

כלים

ביום שני הקרוב (10.10.11) יידון בג"צ באחת העתירות הסביבתיות הגדולות שהוגשו אי פעם בישראל. מדובר בעתירה תקדימית שהגישו "פורום חברות המיחזור בישראל" וחמש חברות מובילות בתחום מיחזור פסולת בניה: בני וצביקה בע"מ, א.ס.פ.י קידום פרויקטים באיכות סביבה, מגרסות יופי נוף, אקו-לוגי טכנולוגיות וכראדי מיחזור - נגד המדינה, ובאופן ספציפי נגד 25 גופים ממשלתיים החל במשרדי ממשלה וכלה בחברות ממשלתיות כמו החברה הלאומית לדרכים, חברת נמלי ישראל, רכבת ישראל ועוד - בגין אי קידום נושא מיחזור פסולת הבניה בישראל.

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד דן צפריר, ראש מחלקת איכות סביבה במשרד ליפא מאיר ושות', קובל פורום חברות המיחזור כי למרות החלטת ממשלה שהתקבלה בשנת 2003, בה נקבע כי 'השר להגנת הסביבה יסדיר את הטיפול בפסולת הבניין בתוך שלוש שנים' – דבר לא נעשה.

"משרדי הממשלה, וביניהם המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים, משרד התשתיות הלאומיות ומשרד הבינוי והשיכון, לא העבירו את התקציב שנקבע בהחלטות הממשלה, לצורך ביצוע התוכנית להסדרת הטיפול בפסולת הבניין ולא יצרו את המנגנונים החוקיים שיחייבו שימוש בחומרים ממוחזרים".

"העותרות משמשות בעתירתן כפה למיליוני תושבי מדינת ישראל, אשר זכות היסוד שלהם לאיכות סביבת חיים, מגורים ופנאי- נפגעת בצורה קשה בכל יום בו הולכות ונערמות ערימות של פסולת בניין בעיבורי הערים ובשדות הפתוחים", נכתב בעתירה, "החלטת הממשלה מיושמת באופן חלקי בהתנהלות עצלה ואיטית, ובוודאי שלא במסגרת הזמנים שקבעה הממשלה עצמה. התמהמהות הממשלה ביישום החלטתה והתנערות חלק משריה מיישומה, מהווה התנהלות בלתי סבירה באופן קיצוני, שייתכן ותביא את המדינה בפני משבר סביבתי לאומי".

בין היתר, טוען פורום חברות המיחזור כי מתוך סכום של 54 מיליון שקל, שיועד למימוש התוכנית, ניצל המשרד להגנת הסביבה סכום של 19.4 מיליון שקל בלבד.

"החלטת הממשלה צריכה לחייב להשתמש בחומרים ממוחזרים המהווים מוצר מדף זמין וזול, ולעודד את שוק הלקוחות לצרוך את החומר הממוחזר. בראש ובראשונה נושאי הדגל לשימוש צריכים להיות משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות, מה שלא קורה כיום", נטען עוד בעתירה.

לדברי העותרים, "אי-מילוי אחר החלטת הממשלה על ידי משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות שתחת אחריותם, חותר תחת עיקרון שלטון החוק ומעצים את המשבר הסביבתי, בהיעדרה של מדיניות פסולת מוסדרת.

פורום המחזור מדגיש כי התאכזב לקרוא את תגובת הממשלה ותגובת החברות הממשלתיות לעתירה. "לצערנו, במקום להודות במחדלי העשייה בחרה הממשלה לצייר מצג מטעה בו כביכול היא פועלת לביצוע החלטת הממשלה. בתגובת החברות הממשלתיות, מוצבת למעשה מראה אמיתית בפני בית המשפט, שכן אלו מודיעות שלא קיבלו כל הנחיות מהשרים הממונים עליהם ולדעתן החלטת הממשלה המעודדת מיחזור אינה חלה עליהן"

פורום חברות המחזור פנה לבג"צ לאחר שכל ניסיונותיו לקדם את ביצוע החלטת הממשלה לא הועילו, וכיום לאחר 9 שנים של חוסר מעש פונה הפורום לבית המשפט העליון בבחינת מוצא אחרון לקידום המחזור במדינת ישראל וליישום מדיניות כוללת לשמירה על משאביה הטבעיים של המדינה ועל נופי ארץ מולדת.

פורום חברות המיחזור בישראל הינו התאגדות וולונטארית של מפעלי אתרי פסולת וקבלני המיחזור בישראל. הפורום מאגד חברות מיחזור ואתרי הטמנה מהגדולים בארץ. על פי העתירה, שתידון כאמור ביום שני הקרוב, מיוצרים בישראל 7.5 מיליון טונות פסולת בניין בשנה, רק 20 אחוז מתוכם מגיעים להטמנה מסודרת או למיחזור, יתרת הפסולת מושלכת באופן פיראטי בשטחים פתוחים ובצידי דרכים, מה שגורם לזיהום קרקעות ומי תהום ומטיל על המדינה נטל עלות פינוי.