כלים

הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה לפקוח על חומרים מסוכנים, המקדמת את השקיפות הסביבתית, אושרה בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "זהו צעד משמעותי נוסף בסגירת הפער בהגנה על הסביבה בין ישראל למדינות המתקדמות בעולם"

מליאת הכנסת אישרה היום בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק למרשם חומרים מסוכנים של המשרד להגנת הסביבה המחייבת את התעשייה לדווח על הכמות השנתית של פליטות המזהמים והפסולות מכל מפעלים בעלי ההשפעה הסביבתית המשמעותית ביותר.

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "החוק החדש הוא צעד משמעותי נוסף בסגירת הפער בהגנה על הסביבה בין ישראל למדינות המתקדמות בעולם. מנגנון הדיווח יאפשר שקיפות מלאה של ההשפעות על הסביבה ממפעלי התעשייה ובכך יעודד מפעלים לצמצם למינימום את הפגיעה הסביבתית הנגרמת מפעילותם".

החוק יטיל חובת דיווח על גורמים בעלי השפעה סביבתית משמעותית למשרד להגנת הסביבה ופרסום המידע לציבור באינטרנט, באמצעות מרשם של פליטות מזהמים והעברות פסולות ומזהמים (PRTR - Pollutant Release and Transfer Register).

חשיבותו של חוק זה הינה בקידום השקיפות הסביבתית בישראל, וכן יצירת בסיס נתונים לצורך קבלת החלטות וקביעת מדיניות סביבתית ובין היתר מיפוי ומדידת מגמות הזיהום של מפעלים מזהמים. יצוין כי אימוץ מנגנון הדיווח בישראל, היווה אחת מדרישות ארגון ה- OECD כתנאי להצטרפות ישראל לארגון.

עיקרי החוק:

מנגנון הדיווח יתמקד בגורמים בעלי ההשפעה העיקרית על הסביבה, אותם מפעלים האחראים למרבית פליטות המזהמים לסביבה ולמרבית הפסולות המועברות להטמנה או לטיפול. הערכת המשרד להגנת הסביבה היא כי חובת הדיווח תחול על כ-500 מפעלים ברחבי ישראל כולה, ביניהם גם מפעלי הכימיה, מחצבות, מפעלים לטיהור שפכים, ואתרי סילוק פסולת.

המידע המדווח יהיה בעיקרו: כמות שנתית של המזהמים אשר נפלטו או הועברו על ידי הגורם המדווח; כמות שנתית של כל סוג פסולת אשר הועברה על ידי הגורם המדווח; המידע המדווח יועמד לעיון הציבור, באתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה, באופן נגיש וללא תשלום.

החוק החל את דרכו כהצעת חוק פרטית שיזם ח"כ דב חנין (חד"ש) יחד עם קבוצת חברי כנסת והוא מבוסס על מחקר מקיף שנעשה ע"י עמותת אדם טבע ודין. בהמשך הדברים הגיש גם המשרד להגנת הסביבה הצעת חוק דומה משלו ושתי ההצעות אוחדו לחוק אחד.

לדברי ח"כ חנין, יו"ר הוועדה המשותפת לסביבה ובריאות ויו"ר השדולה הסביבתית חברתית בכנסת : " שקיפות סביבתית היא כלי דמוקרטי ומכשיר מרכזי לגיוס הציבור לפעולה נגד זיהומים ומזהמים. הניסיון מלמד שחובות דיווח סביבתיות משנות התנהגות של מפעלים מזהמים. החוק מטיל על הממשלה חובות פיקוח ממשיות ומעמיקות. התחמקות מדיווח תהיה עבירה פלילית ותגרור גם עיצומים כספיים מנהליים בשיעורים ניכרים. באימוץ החוק ישראל מצטרפת למועדון של מדינות מובילות שבהן קיימים סטנדרטים ראויים של דיווח ושקיפות סביבתיים".

"היום אנחנו נפרדים מהמצב שבו איננו יכולים לדעת מה נפלט לסביבתנו, מה מזהם את האוויר שאנחנו נושמים, את המים שאנחנו שותים ואת האדמה בה אנחנו מגדלים את מזוננו".