מחלת קרוהן (ניתן לכתוב גם "קרון): מחלה כרונית בדרכי העיכול. מחלה זו עשויה להתפרץ בחלקים שונים של מערכת העיכול. החל מהפה וכלה בפי הטבעת. ביטוי נפוץ למדי של מחלת קרוהן הינו דלקת המעיים, בעיקר באזור המעי הדק. מחלת קרוהן נפוצה במדינות מתועשות ומפותחות; היא פורצת לרוב בין העשור השני לחמישי בחיי חולה.

כלים

תסמינים של מחלת קרוהן

מגוונים הם התסמינים של מחלת קרוהן, ועשויים להשתנות מחולה אחד למשנהו. חולי קרוהן יצביעו לרוב על כאבים בבטן התחתונה, אי סדירות ולעיתים שליטה ביציאות, חום, ירידה במשקל, חולשה, תשישות וחוסר תיאבון.

תופעות מסוימות עשויות להתבטא בתור דימום וסדרים בפי הטבעת, מורסות, כאבי מפרקים, הקאות, פריחות, פצעי אפטות, פיסטולות ופרפורציה במעי.

כיצד ניתן לאבחן מחלת קרוהן

ניתן לאבחן מחלת קרובן בהתבסס על קיום דלקת כרונית של מערכת העיכול. אבחון זה מבוצע באמצעות בדיקה קולונוסקופית המבוצעת על-ידי גסטרולוג מומחה. במידה שאובחנה מחלת קרוהן, הרופא הגסטרולוג ימליץ על ביצוע מעקב בתדירות שיקבע, בהתאם לממצאיו.

תסמינים נוספים לאבחון מחלת קרוהן – מדדי מוגדרים של דלקתיות, על-פי מחסור בויטמינים, שקיעת דם רגישות ללקטוז, הפרשת אנזימי עיכול וצליאק.

גורמים אפשריים של מחלת קרוהן

רווחת כיום ההשערה כי מחלת קרוהן נגרמת משילוב של גורמים סביבתיים ופגם גנטי. פגם זה מביא להפרעה ביעילותה ופעילות מערכת העיכול בכך שהיא אינה מסוגלת להבדיל בין חיידקים טובים וחיידקים רעים, תופעה המביאה לתגובה דלקתית כרונית, שבעקבותיה נוצרו דלקות כרוניות וכיבים.

מחלת קרוהן שכיחה יחסית בין בני משפחה בדרגה ראשונה. לידיעה – בקרב תאומים זהים, תיתכן שכיחות מוגברת.

מחלת קרוהן – דרכי טיפול

מחלה זו נחשבת כרונית וחשוכת מרפא; על אף האמור, קיימות כמה דרכי התמודדות וטיפול. בנוסף, ישנה חשיבות לשינוי תזונה, לטובת צמצום מימדי הדלקת ותדירותה.

סוג הטיפול והיקפו נקבעים בהתבסס על מצב החולה. באם מדובר על רמת דלקת נמוכה, הרי שהחולה יטופל בתרופות הנוגדות דלקת. באם הדלקת חריפה, עשוי הרופא להמליץ על טיפול בסטרואידים, שידועים בדיכוי כללי של המערכת החיסונית. בכל מצב של סיבוך במצב (חסימת מעיים קשה, הופעת פיסטולות, הפרעות גדילה, גידול סרטני, תופעות לוואי וחוסר תגובה לטיפול תרופתי), יינקטו צעדים כירורגיים.

במידה שהחולה נמצא בהפוגה – מצב של רמיסיה, יינתנו לו תרופות המיועדות לשמר על המצב הקיים, זאת לצד תזונה בתפריט מאוזן ונכון; מומלץ לחולי קרוהן להיזון במזונות עתירי סיבים תזונתיים, ירקות ופירות קלופים והימנעות מדברי חלב. התפריט יורכב על-ידי רופא מומחה, בהתאם לצרכים גופניים נוספים וספציפיים של החולה.

מחלת קרוהן תטופל באופן אינדיבידואלי, בהתבסס על התרשמות קלינית של הרופא מהמטופל, זאת תוך התייחסות מעמיקה למצב הגוף, דרגת הסבל, הרכב התזונה, משך המחלה ירידה במשקל והיקפו, תרופות המעורבות בטיפול ושינוי איכות חיים עקב המחלה.