נשיא המדינה ורעייתו אירחו היום (ד') בבית הנשיא את טקס הענקת פרס ירושלים לאחדות ישראל. הפרס עומד השנה בסימן "יום אחד של אחדות – למען דור ההמשך". בטקס אמר הנשיא "גם היום אסור לנו לשגות באשליות. אחדות, דרישה לשיח שפוי, אלה היסודות של הבניין שלנו. הן לא מילים של חולשה"

כלים
נשיא המדינה עם הזוכים. צילום: אביתר ניסן
נשיא המדינה עם הזוכים. צילום: אביתר ניסן

 

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, ורעייתו נחמה אירחו היום (ד'), בבית הנשיא את טקס הענקת פרס ירושלים לאחדות ישראל שעומד השנה בסימן "יום אחד של אחדות – למען דור ההמשך".

הפרס הוענק זו השנה השלישית לאישים, ארגונים ומיזמים שפועלים למען קירוב לבבות, סובלנות ואחדותו של עם ישראל בארץ ובתפוצות. הפרס הינו יוזמה משותפת של ראש עיריית ירושלים ניר ברקת וארגון "גשר", עם משפחות שלושת הנערים שנחטפו ונרצחו על ידי מחבלים - איל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל ז"ל והוא מוענק בכל שנה בבית הנשיא.

הפרס הראשון בקטגוריה 'מקומית – אישים' הוענק לג'נאן פראג' פלאח, הפרס השני בקטגוריה 'מקומית - מיזם' הוענק לקהילת הדר בחיפה, הפרס השלישי בקטגוריה 'ארצית' הוענק לעמותת 'צו פיוס' והפרס הרביעי בקטגוריה 'בינלאומית - תפוצות' הוענק לארגון 'לימוד'.

"שלוש שנים חלפו מאז נחטפו ונרצחו באכזריות – איל, נפתלי וגיל-עד, צעירים כל כך, אהובים כל כך. הילדים שלכם, איריס, אורי, רחלי, אבי, בת גלים ואופיר, הנערים של כולנו". פתח הנשיא את דבריו והזכיר את כמיהת העם כולו לשיבת הנערים, שיצרה תפילה ודאגה משותפת. הנשיא המשיך: "אלה היו ימים של דאגה ושל כאב, אבל גם של תקווה ושל חוסן. לצד השיאים של הרוע והשנאה אליהם נחשפנו, נחשפנו גם לשיאים של אהבה, של אחווה, של נתינה ושל טוב. עם ישראל התגלה בגדולתו."

"בקיץ הקשה ההוא פגשנו שוב את הערבות ההדדית, את ההתנדבות, הרעות, הסולידריות, הנתינה ואהבת האדם של החברה הישראלית. מבצע 'שובו אחים' ומבצע 'צוק איתן' שבאו בעקבותיהם הדגישו את הצורך שלנו, כולנו, בפתיחה של שיח משותף של החברה הישראלית על שלל גווניה ושבטיה. יש כאלה שמזלזלים במילה אחדות, הם רואים בה חולשה. עבורם זו מילה מטשטשת, מתק שפתיים שמסתיר בתוכו כפייה של עמדות וכוח", אמר הנשיא והדגיש: "גם היום אסור לנו לשגות באשליות. אחדות, דרישה לשיח שפוי, אלה היסודות של הבניין שלנו. הן לא מילים של חולשה".

הנשיא הביע את הוקרתו לזוכים ואמר: "אנו מציינים את 'יום האחדות' אבל מקווים לאחדות כל השנה. כוחו של היום הזה בכם, הזוכים, השותפים שמרכיבים אותו, אנשים ונשים בני כל השבטים המגזרים הדתות והעדות. בהענקת הפרס אנו מבקשים להעצים את הקולות החיוביים בחברה, להוקיר אתכם, העוסקים במלאכת האחדות ולעודד אחרים לעסוק בה".

הנשיא ציין את האתגר הטמון ביצירת אחדות בחברה, אתגר המיועד בעיקר לטובת חיים משותפים של הדורות הבאים, ומשום שהפרס עומד השנה בסימן 'דור ההמשך', הצטרף אל הנשיא בנאומו, נכדו בן ה-9, שי, שמתחביביו לשחק ולצפות במשחקי כדורגל. "שי, בכדורגל יש קבוצות יריבות, יש קשר בין כדורגל לאחדות"? פנה הנשיא לשי שהשיב: "כן סבא, יש בכדורגל ערכים שאפשר וצריך ללמוד מהם. קודם כל כדורגל זה משחק קבוצתי. בכדורגל אתה צריך לדעת להפסיד כדי שתוכל לנצח, גם באחדות אתה צריך לדעת לוותר כדי שתקבל יותר והכי חשוב בכדורגל הקרב הוא על המגרש ויש לו חוקים. אני יכול להיות יריב של חבר שלי על המגרש אבל מחוץ למגרש אנחנו חברים. אני יכול להיות אוהד של קבוצה אחת וחבר שלי אוהד של קבוצה אחרת ועדיין להיות חבר שלו ולדבר איתו על כל מיני דברים גם על כדורגל. אני מקווה שגם האוהדים הגדולים המבוגרים ידעו את זה ויעודדו למשחק הוגן ולא יהרסו את המשחק בקללות", סיים שי.

הנשיא חיבק את שי וחתם את נאומו: ״אני מציע שפשוט נעביר את השרביט לשי וחבריו ונקווה לקצת יותר אחדות למען הילדים שלנו. למען הנכדים שלנו".

ראש העיר ירושלים עם אביו זלמן ברקת: "בשנת החמישים לאיחודה של ירושלים אחדות העם מקבלת משנה תוקף. אני זוכר את אחדות העם בימי מלחמת ששת הימים שבזכותה ניצחנו ניצחון מזהיר ושחררנו את ירושלים. אחדות כזו ראיתי שוב בעת חטיפת הנערים, שחיברה את העם ונתנה כוחות ותעצומות נפש לחיילים ולמשפחות. אחדותנו חשובה למען הדורות הבאים ואני אמשיך לפעול לחיזוק אחדות העם ולחיזוקה של ירושלים".

מדברי נציגת משפחות הנערים, איריס יפרח, באירוע: "שלוש שנים, שלושה בנים, שלוש נשמות, נפתלי גלעד ואיל. ואנחנו כאן, עדיין חסרים, מתגעגעים וכל כך אוהבים, נזכרים בימים ההם שלרגע אחד הנחנו בצד את כל המחלוקות, פינינו מקום בליבנו למען האחר לשנייה אחת האיר ליבנו בתוכנו פנימה הקשבנו לפעימות הלב של זה שמולנו. התמונות, הזיכרונות של הביחד הגדול הזה עדיין חקוקים בליבנו. אומרים שחלומות גדולים באים בצעדים קטנים והיום בערב המרגש הזה עומדים איתנו כאן, הגדולים שצועדים יומיום באחדות, בעשייה ובתקווה למען כולנו שמבינים כי זהו הסיכוי היחיד שלנו לחיים פה ביחד כי הלימוד וצו הפיוס בתוך השכונות מחבר בין מגזרים ועמים, אכן זוהי הדרך אשר לה כולנו מייחלים." הבן אלחנן הוסיף על דברי אימו ואמר: "על אף ההבדלים, באהבת חינם נגשר על הפערים ואני בוחר באלו החיים שהם הבסיס לחיים טובים. גאה להניף היום את דגל האחדות ולהמשיכו מכאן אל המקומות הבאים".

במהלך הטקס הופיעו בקטעי שירה הזמר שלומי שבת יחד עם שני ילדיו, מנור ואביהו.

על הזוכים בפרס -

בקטגוריה מקומית - אישים: ד"ר ג'נאן פראג' פלאח

ד"ר ג'נאן ייסדה את עמותת "חזון נשות עכו" – עמותה יהודית–ערבית של נשים השמה את הדגש על העצמת נשים מכל הדתות: יהודיות, מוסלמיות, נוצריות דרוזיות ובהאיות. חזון העמותה הוא להגיע להבנת האחר ולקבל אותו. בפעילויות העמותה מושם דגש על המפגש היהודי-ערבי לכל הגילאים וקידום הנשים בחברה הישראלית – פלסטינית. ד"ר ג'נאן הינה פורצת דרך ופועלת במרחבים מגוונים על מנת לייצר חיבור אנושי שהוא הכרחי בחברה הישראלית. תרומתה למעמדן של הנשים, קבלת האחר ופיתוח הסובלנות איננה מוטלת בספק, והיא מהווה נדבך חשוב לפיתוח חברה שלמה ומאוחדת במדינת ישראל.

בקטגוריה מקומית - מיזם: קהילת הדר בחיפה

בשכונת הדר קיים מגוון אנושי המייצג את החברה הישראלית על שלל גווניה, חילונים, דתיים לאומיים, חרדים, ערבים ועולים חדשים צעירים ומבוגרים. לאחר מאבקים של התושבים, נעתרה עיריית חיפה לבקשתם והקימה את גוף ׳מנהלת קהילת הדר חיפה׳ - תאגיד עירוני (עמותה בחסות עיריית חיפה), אשר מטרתו להתחבר לצרכי השכונה, לקיים אירועים לכלל האוכלוסיות ולשמר את האיזון האנושי העדין המאפשר את החיים יחדיו בשלל מקומות תרבות ובילוי בהם ניתן למצוא רב תרבותיות. החיבור האנושי הייחודי מצליח להחזיר את ההדר לשכונה ומעורר תקווה כי חלום האחדות קרוב למציאות יותר מתמיד, וכי יום יבוא והבשורה הנפלאה היוצאת משכונת הדר תגיע לכלל הציבור בישראל.

בקטגוריה ארצית: עמותת 'צו פיוס'

עמותת 'צו פיוס' פועלת לשימור וחיזוק הזהות היהודית-ישראלית בחברה. מפעלי הדגל של העמותה פרושים לאורכה ולרוחבה של ישראל ומעמיקים את החיבורים בין המגזרים השונים באמצעות שדה החינוך המשותף, הפורמלי והבלתי פורמלי, על ידי הקמת בתי ספר וגני ילדים משותפים לדתיים וחילוניים. בין השאר מקדמת העמותה את "המחנה המשותף" – מחנה קיץ רב-תרבותי המיועד לילדים ובני נוער דתיים, חילוניים ומסורתיים, ואת "יחד בליגה" – בשיתוף פעולה עם ההתאחדות לכדורגל - ליגה המורכבת מקבוצות צו פיוס שישחקו רק בימי חול, ותהיינה חלק בלתי נפרד מהליגה. הפרויקט מאפשר לנערים יהודים וערבים לשחק יחד כדורגל בכל שבוע. עמותת 'צו פיוס' חרתה על דגלה את איחוי השסעים בחברה הישראלית, באמצעות קידום הערכים של כבוד הדדי, סובלנות, אחדות ואהבת חינם. על ידי יצירת שיח פורה בין המגזרים השונים, מצליחה העמותה לפוגג את החסמים ולייצור גשר וחיבור אמיתיים, שמחד גיסא לא מטשטשים את השונות ומאידך גיסא מאפשרים לראות גם את המכנה המשותף והמאחד.

בקטגוריה בינלאומית-תפוצות: ארגון ״לימוד״

"לימוד" הינו מיזם עיוני-קהילתי המנוהל על ידי מתנדבים. המיזם מהווה מקום מפגש ליהודים מכל הזרמים וכל הגילאים ושואף לבנות קהילה מאוחדת אשר נותנת ביטוי לכל אחד דרך לימוד משותף. הארגון מצליח להביא לישיבה משותפת של דתיים וחילונים, אשכנזים וספרדים, עולים וותיקים, תושבי העיר ופריפריה.

'לימוד' פועל ברחבי העולם ומביא את בשורת התרבות וארון הספרים היהודי לכל מי שמתעניין ביהדות. זהו מודל ליצירת אחדות, אשר רושם הישגים בעיצוב הזהות היהודית בעולם.