"גרמנים וישראלים- התערוכה" – הינה תערוכה בינ"ל הבוחנת את התפתחות היחסים בין ישראל לגרמניה באמצעות מיצגים היסטוריים ואישיים הכוללים תרשימים, סרטונים, קטעי יומנים ותמונות שעדיין לא נחשפו

כלים

התערוכה מתקיימת במסגרת אירועי 50 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין המדינות ותהיה פתוחה לקהל הרחב, ללא תשלום

 אוצרת התערוכה : ד"ר אלכסנדרה נוקה

 "גרמנים וישראלים- התערוכה",  5-30 בדצמבר, בימים ראשון- שבת בין השעות 10:00-22:00, במתחם התחנה הראשונה בירושלים .

כניסה חופשית

 תערוכת "גרמנים וישראלים – התערוכה" תוצג בחודש דצמבר במתחם התחנה הראשונה בירושלים. מדובר בתערוכה ייחודית של אגודת ישראל-גרמניה, לציון 50 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין המדינות.

התערוכה בוחנת את התפתחות היחסים הדיפלומטיים בין המדינות לאורך חמשת העשורים האחרונים, תוך התייחסות לעליות, למורדות ולמכשולים – החל מההתקרבות ההדרגתית אשר כללה מתחים פוליטיים, אתגרים רגשיים, חוסר וודאות ולעיתים אף חוסר אמון ועד לעשור הנוכחי המאופיין בדיאלוג וקשרים במישור הפוליטי, כלכלי, מדעי ותרבותי, לצד חשד מסוים אשר קיים תמיד.

התערוכה משתרעת על שטח של 200 מ"ר, תוך חלוקה לחמישה אזורים - כל אזור מייצג עשור שונה, במודל ייחודי הכולל ויז'ואל וקול. התערוכה כוללת סרטונים ותרשימים אודות אירועים היסטוריים משנת 1949 ועד היום, תוך התמקדות בשישה נושאים מרכזיים: פרולוג, תהום, התקרבות, חלוצים, קשרים והטיה. ששת סעיפים אלה מתארים סיפורים מגוונים סביב 160 פוליטיקאים, אנשי תרבות ותקשורת, ספורטאים, מדענים ויזמים מגרמניה וישראל - סיפורים אישיים; מחדלים פוליטיים; תמונות היסטוריות שלא נחשפו עד עכשיו; ציטוטים אישיים; יומנים ומכתבים ואזכורים ספרותיים.

נושא העל של התערוכה הוא "רגש" והנרטיב הוא הגיוון ביחסי המדינות לאורך השנים. התערוכה מציגה מעין קלידוסקופ ריאליסטי של מגוון העמדות, ומעלה שאלות שנויות במחלוקת, מבלי להציע תשובות "נכונות". זאת באמצעות הצגת טקסטים, ציטוטים, תמונות ומכתבים של עמדות אובייקטיביות וסובייקטיביות אשר הופכים לעדות.

התערוכה מתמקדת באירועים הכרונולוגיים של היחסים הדיפלומטיים מאז הניתוק ועד ליחסים הקיימים כיום, בנוסף לסיפורים אישיים אשר למעשה עצבו והשפיעו על הקשרים בין המדינות. דרך מסע זה המבקרים יתוודעו לנושאים כמו פציעות, טראומה, זוועה, בושה, כאב, העיסוק המייסר עם העבר לצד נושאים כמו אמפתיה, הבנה, קרבה, רגישות ואנושיות.

בין מיצגי התערוכה לדוגמא: העיתונאים אריך לות' ורודולף קוסטרמייר שיזם את יוזמת השלום בין גרמניה וישראל כבר בחודש אוגוסט 1951; תיעוד המפגשים הרשמיים הראשונים בין קונרד אדנאואר ודוד בן גוריון או מרלן דיטריך וטדי קולק; מסעות של נציגים בולטים משתי המדינות כגון הלמוט קוהל, סבין ברגמן-פול, או סטף ורטהיימר ועוד...

גרישה אלרואי-ארלוזר, נשיא אגודת ישראל-גרמניה: "מטרת התערוכה לעורר מודעות להבדלים ולניואנסים בכל הנוגע ליחסים בין ישראל וגרמניה מעבר להיסטוריה הרשמית. הטקסטים והמיצגים נועדו לעורר שאלות יותר מאשר לספק תשובות ולהאיר מחלוקות במקום לתאר עובדות סופיות. הסיפורים האישיים לצד ההיסטוריים, ינטרלו את הבורות, הדעות הקדומות והקלישאות ויחזקו את המודעות לשינויים המתמשכים בכל הנוגע ליחסי המדינות בהווה ובעתיד – הן בצד הישראלי והן בצד הגרמני".